ANNONS

Kommunens kommunikatör David Wallman riggar inför inspelning av Morgonsoffan i Konsthallen Meken. I bakgrunden Morgonsoffans gäster som väntar på sin tur i inspelningen.
Foto: Veronica Rigtorp

”Den bästa mobila scen jag sett”

Det är tidigt morgon och i Konsthallen Mekens lokal är det dags för inspelning av Morgonsoffan. En efter en droppar gästerna in och inspelningen börjar.

Sedan ett par år tillbaka anordnar företagarna och kommunen Morgonsoffan i Smedjebacken, en talkshowliknande nätverksträff där det lokala näringslivet möts för att höra det senaste från kommunen och kollegor samt knyta kontakter.
Under pandemin har detta inte kunnat genomföras med inbjuden publik, utan har i stället filmats och lagts ut i sociala kanaler. Detta har visat sig vara uppskattat och något man kommer fortsätta med även när publiken kan återvända.
Morgonsoffan är enkelt förklarat en mötesplats för företagsamma människor.
– Vi startade den 26 april 2013 där vi mixade företag och kommunalt. Syftet med soffan var att man skulle mingla lite efteråt och kanske hitta affärer. Men i början drog folk direkt det var klart. Nu för tiden, innan pandemin, stannar folk kvar och minglar, berättar näringslivschef Roger Sjöberg.

När företagarna och kommunen körde Morgonsoffan fysiskt brukade det komma någonstans mellan 50 och 100 personer, vilket var en bra uppslutning.
– Nu när vi har ställt om och kör digitalt på grund av pandemin har intresset blivit större och vi hade 1 400 visningar på några dagar och då är det inte vara företagare som tittar utan även andra som bor här, säger Roger Sjöberg.
Han går i väg och tar emot Morgonsoffans värd, energiknippet Julia Rosqvist från Julia & co som har utvecklat ett koncept som påminner om TV4:s Nyhetsmorgon med nyheter, intervjuer med aktuella företagare och personer, reklampauser med ett annat företag och mycket mer.

Redan när pandemin slog till började näringslivet och kommunen att sända Morgonsoffan digitalt som en säkerhetsåtgärd. Då varvade man mellan Villa Gladtjärn och Vanbo herrgård.
Nu har hela tillställningen flyttat in på Meken, där man från och med nu kommer att genomföra inspelningarna. Frukosten kommer till Meken genom catering från olika näringsidkare.
Först på plats denna tidiga morgon är Smedjebackens kommuns kommunikatör David Wallman som håller i hela inspelningens tekniska bit.
Han ser stora fördelar med den unika platsen som fler kanske upptäcker tack vare sändningarna, genom att den kulturbärande byggnaden kommer att synas i Morgonsoffan.
– Vi ser en framtid där vi kommer att fortsätta spela in även när vi kommer att träffas fysiskt igen, berättar David Wallman.

När det inspelade materialet är klart lägger man upp det på Youtubekanal och på Facebook, vilket i regel görs under dagen.
– För många företag som inte kan komma ifrån är det här guld för dem.
Det är mycket ny teknik, med lampor, mikrofoner och annat som ska fungera. Han tycker det har gått bra och säger:
– När man inte har något att välja på, så är det bara att tuta och köra.
Den nybyggda scenen har tagits fram i samarbete med Meken och är en mobil historia i fyra delar, som också kommer att kunna användas till andra ändamål när inte Morgonsoffan spelas in.
– Den bästa mobila scen jag sett, utbrister Julia Rosqvist.
Hon sveper med armen mot den vackra spiraltrappan och berättar om visioner inför julsändningarna framöver. Idéerna är många och häftiga.

Därefter puffar hon till kuddarna som ska hålla avståndet mellan gästerna innan hon drar körschemat med de församlade gästerna.
Hur och när de ska komma upp på scen och var de ska kliva av. Att mikrofonen ska vara nära munnen, hon visar vad hon menar. Hon har gjort det här förut, det märkts tydligt. Mellan 17 till 18 kommuner är hennes kunder i konceptet Morgonsoffan.
– Vi kör om 20 minuter, informerar hon gästerna som minglar med avstånd och käkar baguette och dricker kaffe.
Lydiga som skolbarn på 50-talet intar alla sina platser när Julia säger till och David får fullt upp med ljud och bild och inspelningarna drar i gång.

Gäster vid inspelningen:
Tom Sakofall, Sakofall fastigheter.
Tom är en ung entreprenör som nu satsar på bygge av bostadsrätter, ett unikt koncept och på mindre orter. Tom har byggt i Ludvika och är på gång i Smedjebacken och Söderbärke.
Jonas Källman, koncernekonomichef, och Helena Caspersson, från Smedjebacken kommuns upphandlingsavdelning.
De berättar om E-handelsprojekt och den digitala resan som pågår i kommunen.
Agne Pettersson, styrelseordförande i MVUSAB.
MVUSAB är ett av kommunens största företag och har gjort en fantastisk resa med gott rykte i Sverige och världen. Detta har nu lett till att man blivit uppköpt Enerco Group, vilket innebär att möjligheten att växa blir större.
Siw Östlund, Andreas och Stefan Östby från kommunens fritidsavdelning.
Fritidsavdelningen med personal har också gjort en resa i arbete med nya roliga idéer kring anläggningarna, till exempel så spolade man upp löparbanan för skridskoåkning och andra roliga saker vilket passat bra i dessa tider när man ska vara ute.
Jonas Andersson och Alexanders Johansson, från NSK Alpin.
Föreningen har en nytändning och arbetar hårt för att erbjuda en bra verksamhet i slalombacken, något de berättade om.
Henrik Navjord regionchef på Svensk Näringsliv.
Han berättar lite om läget för företagen i Dalarna, där man nyligen gjort en undersökning som visar på att Sverige klarat sig relativt bra och att det är starka positiva signaler hos företagen för framtiden.

Smedjabackens kommuns kommunikatör riggar utrustning för den första inspelningen i Meken av Morgonssoffan. Foto: Veronica Rigtorp.
Kommunens näringslivschef Roger Sjöberg, kommunens kommunikatör David Wallman och Morgonsoffans Julia Rosqvist har genomgång innan sändning av Morgonsoffan. Foto: Veronica Rigtorp
Kommunens kommunikatör David Wallman testar ljudet med närinslivschef Roger Sjöberg i soffan, till höger Julia Rosqvist. Foto Veronica Rigtorp
Inspelning av Morgonsoffan i konsthallen Meken. Från vänster näringslivschef Roger Sjöberg, i soffan intervjuas E-handelssamordnare Helena Caspersson och koncernekonomichef Jonas Källman av Julia Rosqvist. Foto: Veronica Rigtorp
Inspelning av Morgonsoffan. Från vänster bröderna Stefan och Andreas Östby och Siw Östlund blir intervjuade. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS