Ett av tipsen från Brandskyddsföreningen är att aldrig lämna ett rum med levande ljus.
Foto: Dreamstime

December är brandfarligaste månaden

DALARNA. Förutom vinter och julmys innebär decembermånaden även att risken för bränder ökar. December är den brandfarligaste månaden på året och Brandskyddsföreningen har lite tips

Den brandfarligaste månaden på året är kommen. Enligt en sammanställning som Brandskyddsföreningen har gjort så rycker räddningstjänsten i Dalarna ut till nästan 30 bostadsbränder i december, varje år. Det innebär alltså nästan en bostadsbrand om dagen under december. Sett till hela landet rycker räddningstjänsten ut till drygt 600 bostadsbränder i december.
– Att brandrisken ökar i juletid känner de flesta till, men få vet att spisen orsakar betydligt fler bränder än levande ljus. Även el-relaterade bränder, exempelvis i samband med laddning, blir en allt vanligare brandorsak, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Det viktigaste tipset som Brandskyddsföreningen har om att brandsäkra bostaden är att skaffa en brandvarnare och att se till att den fungerar.
– De flesta har en brandvarnare hemma, men kontrollerar den allt för sällan. Vid en majoritet av alla dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Brandvarnare räddar liv, så enkelt är det, säger Lars Brodin.
Den 1 december inföll Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera så att de fungerar.
– Svenskarna testar tyvärr sina brandvarnare för sällan. Risken är att många känner en falsk trygghet och den dagen något allvarligt händer så visar det sig att man har glömt en så enkel sak som att byta batterier. Det bästa skyddet är goda rutiner, säger Hans Andersson, brandingenjör och rådgivare på Brandskyddsföreningen.

Brandskyddsföreningens 5 bästa tips för ett brandsäkert julfirande:

1. Vakta spisen – Hjälp minnet på traven, sätt en äggklocka eller ett mobillarm om du måste lämna spisen under matlagning. Ytterligare ett sätt att höja säkerheten är att installera en spisvakt som stänger av spisen då den känner av risk för brand.
2. Kolla elen – Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter. Kontrollera regelbundet att sladdar och utrustning är i bra skick.
3. Håll ljusen sällskap – Lämna aldrig ett rum med levande ljus, tänk på var du placerar ljusen och använd gärna obrännbara ljusstakar och dekorationer.
4. Utrusta dig – Kontrollera att dina brandvarnare fungerar och glöm inte att byta batterier. Ha minst en brandvarnare per våningsplan, och gärna i anslutning till sovrum och kök där det är vanligt att bränder börjar. Brandfilt och brandsläckare är också bra att ha hemma.
5. Sota regelbundet – Försäkra dig om att din eldstad är registrerad hos ett av kommunen utsett sotningsdistrikt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS