ANNONS

Som en av Dalapops tyngre pjäser debuterar nu Coalgarden med “Dark”, steg ett av tre i bygget av besten “Dark Path of Thanatos”. Från vänster Jimmy Dersten, Sonny Jonasson, Björn Tauman, Andreas Sundelin, Mathias Henrysson.
Foto: Peter Trones

Death metal med dödsångest

FALUN. Sedan 2013 har de hållit ihop och hållit sig lite i bakgrunden. Men nu tar Coalgarden ett steg framåt och i dagarna släppte de ep:n ”Dark” tack vare Dalapop och Valley Music. – Att spela är en viktig ventil för oss alla i vardagen, berättar Sonny Jonasson.

Det här ska handla om death metal. En genre som uppstod i USA i mitten av 1980-talet.
– Vi försöker lira så tung och brutal döds vi gubbar någonsin klarar av, berättar Sonny Jonasson som är sångare i bandet.
Coalgarden är en kvintett som smugit runt i dalascenens kulisser några år, men som nu tar klivet fram i ett av tonal svärta stöpt rampljus.
– Musikaliskt är uppsåtet av järnhårt ursprung och frammanat i momentum där svänget helst ska försätta bergskedjor i fritt flytande format och stereon mår bra av ett separat reglage kopplat till Richterskalan, berättar Sonny Jonasson poetiskt.
Och enligt Sonny bollar bandets biografi med termer som ”leker fri agent i ett gatlopp av hotande undergång, demoniska djup och hinsides tomhet”.

Nyutgivna ”Dark” är den första av totalt tre utgåvor som till sensommaren bygger besten ”Dark Path of Thanatos”.
– Denne Thanatos är en dödsgud i den grekiska mytologin, vars symbolik bland annat kännetecknar dödsångest, berättar Sonny.
Vilket är en av många känslor som färgar konceptet i Coalgardens tolkning av death metal.
– I lyriken får också den ofta allt annat överskuggande föräldrarollen stort utrymme. Där största möjliga kärleksregister per automatik inte sällan färdas nära en stor oro. En vilja till liv, rädsla för död. Fascination för den oerhörda balansen och det mäktiga äventyret däremellan.

Sonny har lätt att hitta orden när han berättar om bandets kärlek till musikgenren. För den oinvigde kan det låta hårt, ja kanske för hårt. Men det här handlar om ett musikaliskt uttryck som är stort i Sverige och i hela världen.
– Starten för oss var 2013, men alla har lång bakgrund inom genren och vi spelar i flera olika band, berättar Sonny.
De har gjort ett knippe spelningar genom åren, men den senaste tiden har det av förklarliga skäl inte varit så mycket av den varan.
– Vi har spelat på några festivaler och haft en del klubbspelningar. Vi har även haft lite flyt och halkat in i några rätt coola sammanhang, upplyser Sonny.
Medlemmarna är i 39-49-årsåldern och alla står Falun nära.

Har ni några drömmar?
– Förr hade man en oformulerad vision om att nå ut till många. Men den har förändrats genom åren och det är mycket som spelar in, bland annat familj och arbete. Men att spela är en viktig ventil för oss alla i vardagen.
När väl coronapandemin lagt sig kommer musiklivet i vårt land att få en rejäl återstart. Och Coalgarden vill givetvis ut och visa upp sig.
– Ja, det vill vi. Att spela live är speciellt och musiken bjuder in till att gå loss, berättar Sonny.
Två låtar frisläppta – men det kommer som sagt fler.
– Totalt blir det sju låtar på ”Dark Path of Thanatos”.

”Dark” presenterar låtarna ”Acid Lindgren” och ”Grizzly Bolt”.
Den senare introducerar också ett gästspel av högljudd karaktär, där Faluprofilen och till stenhård metal edsvurne Daniel Jernberg utkämpar en brutal vokal duell med Jonasson.
För hemvist och digital framställan, vilken nu ser Coalgarden figurera på en uppsjö plattformar för streamad musik, svarar Dalapop och bandets etikett Valley Music.

Coalgarden
Death metal-bandet Coalgarden bildades 2013 och har gjort ett tiotal spelningar.
Nu har de i dagarna släppt ”Dark”, där låtarna ”Acid Lindgren” och ”Grizzly Bolt” ingår.
Medlemmar i bandet: Jimmy Dersten (trummor), Mathias Henrysson (gitarr), Andreas Sundelin (gitarr), Björn Tauman (bas) och Sonny Jonasson (sång).
Härnäst: På nästa ep, ”Path”, dyker Ludvikas growlnestor Alexander Högbom (October tide, Sjuk av Oro) upp och delar sångbördan med Sonny i ”Dead gospel for worms”.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS