ANNONS

Dea Gjinovci har under det senaste året arbetat med en film där stora delar av inspelningarna skett i Horndal.
Foto: Rebecca Linder

Deas filmprojekt tog henne till Horndal

HORNDAL. När Dea Gjinovci skulle inleda sitt andra filmprojekt styrde det henne till Horndal. Under ett års tid har hon arbetat med att filma en fiktiv dokumentär tillsammans med en familj.

Filmen heter “Réveil sur Mars” – “Vakna på Mars”.
– Det är kul att lära känna en helt ny kultur, säger Dea.
Dea Gjinovicis har studerat i såväl Genéve som i London och Paris och samtidigt har hon jobbat med olika filmprojekt eller som frilansjournalist för Schweizisk media. 2017 gjorde hon sin första riktiga dokumentärfilm, “Sans le Kosovo” (Utan Kosovo). Här får vi följa hennes pappa när han åker samma väg som när han tvingades fly landet 1968. Filmen fick flera priser och visades på många festivaler bland annat i Palermo, Paris och Wien.

När det så var dags för ett nytt filmprojekt så visste hon att hon ville göra något som utspelar sig i en liten ort med fokus på personliga berättelser. Eftersom hon varit Sverige tidigare och gjort några kortfilmsdokumentärer så var hon inte främmande för att återvända hit.
– Jag kom i kontakt med en flyktingfamilj här i Horndal genom gemensamma bekanta i Kosovo, berättar Dea.
I juli förra året började hon filma tillsammans med familjen. Det är en så kallade hybrid där hon blandar fiktion med dokumentär. Handlingen utgår från barns livliga fantasier och drömmar. Filmen är finansierad av Sundance Institute i USA och de har redan tecknat avtal med nationell fransk tv och schweizisk tv där filmen på sikt kommer att visas.

Filmen har fått titeln “Vakna på Mars” och handlar om en pojke som har en dröm om att få leva på Mars och vill bygga en raket för att ta sig dit. I filmen så bygger pojken en egen raket av material som han hittar på olika sopstationer. För att detta skulle kunna realiseras fick pojken hjälp av tre olika konstnärer, bland annat Jessie James Wallace, som var här i maj.
– Totalt har vi nog varit här i 3-4 månader och filmat. I början var vi ganska diskreta men nu mot slutet var vi ett crew på 15 personer och folk började lägga märke till oss och undrade vad vi höll på med. När vi väl förklarade så blev vi väl mottagna, berättar Dea.

Raketen som de byggde under inspelningen finns fortfarande kvar och det finns en idé om att eventuellt kunna visa upp den i Verket och kanske komplettera med filmat material som visar hur raketen tog form. Först ska Dea tillbaka till Paris och klippa filmen. Målet är att filmen ska vara klar i december för att sedan kunna börja visas på olika festivaler innan den sen visas på tv i Frankrike och Schweiz i slutet av 2019.

Publicerad i Annonsbladet Avesta/Norberg, vecka 39 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS