ANNONS

Sanna Lundgren och Sara Olsson har startat Facebookgruppen “Handlingshjälpen – Avesta med omnejd”. Här kan kommuninvånare få hjälp att handla matvaror och annat.
Foto: Pär Sönnert

De vill hjälpa Avestabor att hjälpa

AVESTA Sara Olsson och Sanna Lundgren har startat Facebookgruppen “Handlingshjälpen – Avesta med omnejd”. Här kan kommuninvånare få hjälp att handla matvaror och annat.

I dessa oroliga coronatider är det viktigt att även kunna lyfta fram positiva nyheter och fina initiativ. Ett utmärkt exempel på det är Avestaborna Sara Olsson och Sanna Lundgren som har startat gruppen “Handlingshjälpen – Avesta med omnejd” på Facebook.

– Jag hade skrivit på Facebook att jag kunde hjälpa till att handla mat och annat, om någon behövde hjälp. Det var många som tyckte att det var en bra idé och sedan tog Sara kontakt med mig, berättar Sanna Lundgren.
– Jag såg att det fanns en rikstäckande grupp för detta, men de som bor i lilla Avesta kan ju försvinna där. Därför skapade vi en egen grupp för Avesta med omnejd, säger Sara Olsson.

Tanken med gruppen är att ge möjlighet för människor som befinner sig i riskgruppen för att smittas av coronaviruset och därför, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, inte bör röra sig ute i onödan – exempelvis för att handla matvaror – utan i stället försöka be om hjälp med detta.

– Om det finns någon som behöver hjälp med att handla matvaror och en annan person som vill hjälpa till så kan vi tussa ihop dem så att personen får hjälp, säger Sara Olsson.
– Jag har varit och handlat åt andra som inte kan handla själva, och affärerna tycker att det här är en jättebra idé, säger Sanna Lundgren.

För att kunna nå ut till de som inte har Facebook ska de bland annat sätta upp flygblad.
– Vi har fått låna en telefon av Kvinnojouren i Avesta som den som behöver hjälp kan ringa oss på. Man når oss på 073-581 98 99, säger Sanna Lundgren.

I skrivande stund har Facebookgruppen 162 medlemmar. Sara och Sanna hoppas att den ska växa ytterligare och att kommuninvånare i alla kommundelar ska kunna få hjälp med sina ärenden.
– Vi vill möjliggöra för de som vill hjälpa till att kunna göra det, säger Sara Olsson.

– Och tanken är ju att den här gruppen ska finnas kvar även efter att allt det här med coronaviruset är över. Det kommer alltid att finnas människor som behöver hjälp med att handla saker, säger Sanna Lundgren.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 14, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS