ANNONS

Bengt och Carina Wåhlin hittade åter glädjen och framtidshoppet efter det att de fick köpa Brukshotellet i Långshyttan, ett hotell som de under många år hade arrenderat av Outokumpu.
Foto: Mikael Eriksson

De tror på Långshyttan och framtiden

LÅNGSHYTTAN – Vi tror på det här och ser ljuset i tunneln, säger Bengt Wåhlin som tillsammans med sin hustru Carina driver Långshyttans Brukshotell.

Outokumpus besked 2014 att de skulle lägga ned sin verksamhet i Långshyttan fick konsekvenser för fler än de som arbetade på bruket. För Bengt och Carina Wåhlin som arrenderade Brukshotellet av Outokumpu blev tiden efter beskedet lite som att gå i väntans tider. Vad skulle hända med deras verksamhet, skulle de ha möjlighet att få köpa fastigheten. Bengt Wåhlin säger att de tappade farten, att det mer handlade om att förvalta något än att utveckla och se framåt.

Men under våren 2016 fick de till en lösning med Outokumpu som innebar att de efter moget övervägande tog beslutet att köpa Brukshotellet samt det gamla stationshuset och den gamla disponentvillan. Och med det i ryggen så vändes allt uppåt.
Några av fastigheterna som Carina och Bengt fick köpa kunde de sälja vidare. Pengarna de fick in från försäljningen kunde de lägga på Brukshotellet och rusta det. Dessutom har det fått landsbygdsstöd från Jordbruksverket. Den gamla oljepannan har åkt ut och ersatts med bergvärme. Huset har fått ledlampor och rummen har rustats upp. Dessutom är hemsidan ny och man har även tagit fram en ny logga.
– Nu är det tipp topp, säger Carina.

Samtliga hotellrum har renoverats och där Carina Wåhlin stått för arbetet med att inreda och färgsätta rummen.

Efter att under tio år drivit hotell i Långshyttan känner de nu att det blåser medvind.
– Vi tror på det här och ser ljuset i tunneln, säger Bengt över en kopp kaffe.
De båda säger att de numer känner både stolthet över verksamheten och att de kan stå för den på ett annat sätt än tidigare.
Bengt plockar fram sin mobiltelefon för att visa hur betygen och omdömena från hotellets gäster ökat och blivit mer positiva efter upprustningen.
Hotellet kan nu erbjuda 15 rum med sammanlagt 30 bäddar.
– Det räcker till, säger Carina.
Gästerna kommer från både när och fjärran. Mycket av gästerna är affärsresenärer som besöker ortens företag. Men även privatpersoner som söker ett mindre och mer personligt hotell hittar fram till Långshyttan.

Både Bengt och Carina närmar sig pensionsåldern. Och visst har åren i hotellvärlden börjar ge sig till känna i kroppen men inte i knoppen.
– Vi har två år kvar till pension.
Men någon tanke på att sälja eller avveckla verksamheten finns inte. I stället siktar det framåt, planerna på den fortsatta utveckling av verksamheten finns där. Den gamla modellkammaren ska förvandlas till en konferenslokal och festvåning.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 50 2017

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS