Ordföranden Johan Källman och ledaren Pia Johansson upplever att fler och fler blir intresserade av orientering. Med sin nybörjarkurs vill Norbergs orienteringsklubb avdramatisera orienteringen och göra deltagarna trygga med karta och kompass. I år testade klubben en intensivkurs, över en helg.
Foto: Pär Sönnert

De ser till att fler nybörjare ger sig ut i skog och mark

NORBERG Norbergs OK arrangerar en nybörjarkurs i orientering för fjärde gången. I år i form av en intensivkurs. “Det har blivit ett populärt koncept”, säger ledaren Pia Johansson.

I samband med att intervjun vid NOK-stugan i Nordansjö hade bokats in avslöjade jag mitt dåliga lokalsinne, som skulle kunna innebära att jag körde vilse på väg till platsen.

Svaret från Pia Johansson, ledare i klubben, var både fyndigt och hjärtligt: “Du skulle kunna passa på att anmäla dig till kursen, om du har svårt för att orientera dig till klubbstugan”, replikerade hon. Dessutom var hon förutseende att bifoga både en kartbild och en länk till Google Maps, för att hjälpa mig att hitta rätt.

Helgen 7-9 augusti höll Norbergs orienteringsklubb sin fjärde nybörjarkurs i orientering. (Intervjun gjordes dock under veckan inför kursen, red:s anm.)
– Det är första gången med det här upplägget, en intensivkurs över en helg där vi varvar teori och praktik, säger Pia Johansson.

– Det blir bättre att ha det intensivt en helg. Om kursen sprids ut över flera veckor så är det någon som missar något tillfälle, säger Johan Källman, ordförande i Norbergs OK.

Kursen skulle ha hållits i våras, men fick skjutas upp på grund av coronapandemin.
– Vi får tänka till lite i år och ska klara att hålla kursen samtidigt som vi håller de restriktioner som finns. Vi orienterare är uppfinningsrika, säger Johan Källman.

Enligt honom har det aldrig varit så lätt att hitta träningstillfällen som under våren och sommaren.
– Det finns gott om plats i skogen. Vi har tipsat våra grannklubbar när vi har haft träningstillfällen och så har vi lagt ut träningskartorna på nätet så att vem som helst kan träna när de vill, säger Johan Källman.

Däremot har tävlingarna ställts in under våren och sommaren.
– Så det sociala försvinner ju och det är tråkigt, säger Johan Källman.
– Man vill ju åt eftersnacket och sitta och fika och prata efteråt. Det är halva nöjet med orienteringen, tycker Pia Johansson.

Kursen inleddes lite lugnt och avslutades med en tävling på söndagen.
– Då märker man på deltagarna att de blir lite nervösa. Och när de kommer tillbaka så är det ett väldigt surr där de diskuterar hur det var att tävla. Det behövs inga förkunskaper alls för att gå den här kursen. Vårt mål med kursen är att deltagarna ska känna sig trygga med karta och kompass, säger Pia Johansson.

– En del minns orienteringen från skolan, där det var tvång att vara med. Vi vill avdramatisera det. Alla kan vara med, men det är inte så enkelt som det ser ut på TV, säger Johan Källman.

De senaste åren har orienteringen, med Stora Tunas ess Tove Alexandersson i spetsen, fått mer och mer medial uppmärksamhet.
– Vi har väl inte märkt av någon jätteökning av aktiva, men däremot har intresset och förståelsen för orientering som tävlingsform ökat. Det känns som att orienteringssporten upplever en ny vår. Som klubb vill vi såklart gärna bli fler som deltar, säger Johan Källman.

– Friluftslivet har fått ett uppsving de senaste åren och där ingår orienteringen, kan man säga, säger Pia Johansson, som gärna vill slå ett slag för orienteringen som familjesport.

– Jag har dragit med mina barn i detta. De är nio och fem år gamla och det är roligt att de får uppleva skogen på det här sättet. Nioåringen tog sig runt banan helt själv på O-ringen i fjol. Det är roligt att detta kan bli en sport för hela familjen, säger hon.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 33, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS