ANNONS

Vårdbiträdet och före detta snickaren Mirko Barlari kom med idén om att målerieleverna skulle få praktisera på Hällsjöhemmet. “Det är roligt att se hur fint det blir och hur stort engagemanget är”, säger han.
Foto: Karin Diffner

De sätter färg på äldres tillvaro

Ett måleriprojekt livar upp tillvaron för både boende och personal på Hällsjöhemmet.

– Jag längtar tills det är klart, säger Ulla Olsson, 86 år, som varit med och valt tapet och färg i matsalen.
På plan två på Hällsjöhemmet är det just nu full aktivitet. Här jobbar tio elever från komvux måleriprogram med att måla och tapetsera i de gemensamma ytorna.
Sara Svedhs håller precis på med smygmålning ovanför hissdörren.
– Konsten är att göra det utan att behöva tejpa. Det går fortare då, förklarar hon.

Lokalerna på Hällsjöhemmet har inte renoverats på många år, men nu ska det ske genom ett nyligen startat samarbete.
Idén kommer från vårdbiträdet och gruppledaren Mirko Barlari som också är utbildad snickare.
– I skolan har man oftast bara små bås att jobba i, men det är både roligare och vettigare att jobba på riktigt, säger han.
Mirko tog kontakt med Hushagsgymnasiet och fick godkänt av sin egen arbetsgivare att genomföra renovering av de gemensamma ytorna för de boende.
– Kommunen står för materialet och skolan för jobbet, berättar han.

Eleverna har fått komma med några olika förslag på färgsättningar som de boende sedan fått rösta på.
– Alla har fått säga sitt och det har varit ett stort intresse och engagemang, berättar undersköterskan Frida Andersson.
Ulla Olsson är en av de boende som röstat fram färgsättningen på sitt plan. Där ska det bli en grågrön vägg, mörkröda detaljer och en tapetserad vägg med blommor.
– Det var svårt att välja, men det där vi valde verkar bli jättefint, säger hon.

Under tiden arbetet pågår är matsalen, tv-rum och hisshallen avstängd, men Ulla och många andra följer nyfiket arbetet genom glasdörrarna till avdelningen. Hon ser fram emot att få äta första gången i matsalen igen.
– Men då är det väl så fint att man knappt törs gå in, säger hon med en förväntansfull blick ovanför munskyddet.
Även om det är lite bökigt så är både personal och boende glada att det händer något i tider då coronapandemin sätter stopp för många aktiviteter. Och även för målerieleverna är arbetet värdefullt.
– Det är mycket roligare att träna på en riktig arbetsplats där det kan dyka upp verkliga problem som man får lösa, säger Sara Svedhs.

Hennes lärare Karin Jansson är tacksam för att eleverna får en lärorik praktiktid, något som varit svårare under pandemin.
– Det här är en fantastiskt bra uppgift där eleverna får vara med i hela processen, säger hon.
Om några veckor ska plan två vara klart för invigning. Nästa vårtermin och våren därpå blir det dags för de andra två våningsplanen – men då med andra elever.
Och initiativtagaren och projektledaren Mirko Barlari är nöjd.
– Ja, jag är riktigt nöjd. Det är roligt att se hur fint det blir och vilket engagemang som både målarna, de boende och personalen visar, säger han.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS