Lotta Thulin och Mia Franzén ser fram mot att jobba med återhämtningsterapi. Söta Saga är en fransk bulldog som gärna hänger med matte Lotta på jobbet. Foto: Rose-Marie Eriksson
Foto: Rose-Marie Eriksson

De satsar på friskvård och återhämtning

Lotta Thulin erbjuder ett brett utbud i sitt fot- och friskvårdande företag i Avesta. Nyligen blev hon diplomerad återhämtningsterapeut och snart även hennes vän och kollega Mia Franzén.
Lotta Thulin är inne på tolfte året med ett fot- och friskvårdande företag i Avesta. Nyligen blev hon också klar med utbildningen till återhämtningsterapeut.
Mia Franzén är hälsocoach och massageterapeut och tar emot kunder i Lottas salong.

Lotta Thulin började med en examen som medicinsk fotvårdsspecialist 2009 och sen har det fortsatt med en rad utbildningar. Nu kan hon även lägga till Soulful Living Holistic, SLH, återhämtningsterapeut i sin yrkesroll och i maj tar hennes vän och kollega Mia Franzén examen i samma utbildning.
– Det här yrket behövs, särskilt i dessa tider när den psykiska ohälsan ökar och utmattningsdepression har blivit en av våra stora folksjukdomar, säger Lotta Thulin.

Salongen är ljus och inbjudande med olika behandlingsrum där fotvård, massage, ljus- och laserterapi med mera utförs. Lotta Thulin tar emot kunder alla vardagar medan Mia Franzén har andra uppdrag och tar emot kunder en till två dagar i veckan. Mia är hälsocoach och massageterapeut och startade sitt företag i oktober 2019.
– Jag jobbar även i en handelsträdgård och undervisar i stresshantering på Tärna folkhögskola utanför Sala. Och snart är jag klar med utbildningen till återhämtningsterapeut, säger Mia.
Lotta Thulin har haft sitt företag sedan 2009 då hon tog över salongen efter sin mamma.
– När mamma ville ta pension jobbade jag på Fors kartongfabrik, och det blev naturligt att söka utbildningen till medicinsk fotvårdsspecialist på Axelsons i Stockholm, säger Lotta Thulin.

Samtidigt som Lotta inledde sin utbildning var hon på väg ut ur en jobbig utmattning.
– Både jag och Mia har gått igenom utmattningsdepression, men diagnosen utmattningssyndrom var inte lika känd när jag drabbades och den diagnosen kom 2005, säger Lotta.
Hon berättar att för henne började det redan när sonen, som är 21 år idag, var liten.
– Jag tappade tre år men genom sonens ålder kan jag relatera och minnas tillbaka.
Att Lotta drabbades var inte så konstigt, hon var ensamstående förälder och hade tre jobb. En ganska omöjlig livsuppgift.
– Jag vaknade en morgon och kunde inte röra mig, det var så otäckt. Det här hände år 2007 och jag förstod att något var fel.
Förutom att få rätt diagnos kan den som drabbas mötas av en oförstående omgivning.
– Det här är också förenat med mycket skuld och skam, att det ska behöva gå så långt att man blir sjuk, säger Mia som har två barn, 10 och 13 år.
– Om det tar lång tid innan man blir sjuk tar det dubbelt så lång tid att bli frisk. Men idag känner jag igen varningssignalerna och kan bromsa i tid, säger Lotta.
– Jag har läkt mig själv genom meditation, personlig utveckling och utbildningar och idag lever jag här och nu, säger Mia.

De egna erfarenheterna gör Lotta och Mia till goda ambassadörer för utbildningen till återhämtningsterapeut. Och båda konstaterar att utbildningen verkligen har inneburit en resa även på det personliga planet då man får jobba mycket med sig själv. Utbildningen är holistisk, vilket innebär att den ser till hela människan där både kropp, själ och sinne ingår.
– Det är en ganska omfattande utbildning på ett och ett halvt år. Den är godkänd och vi är medlemmar i SFKM, Skandinaviska förbundet komplementärmedicin, säger Lotta.

Vad gör då en återhämtningsterapeut?
– Jag kan hjälpa personer att återhämta sig efter en utmattning med hjälp av mindfulness, stresshantering, meditation och personlig utveckling. Att finna metoder som hjälper de att läka sig själva, säger Lotta och fortsätter:
– Vi är individer och behöver också olika verktyg för att hitta rätt väg ut ur utmattningssjukdomar.
Lotta är också med i en grupp med återhämtningsterapeuter från hela landet och som vill starta en organisation för att kunna ge stöd och hjälp.
– Utmattningsdepression har blivit en av våra stora folksjukdomar. En stor del av de som fått diagnosen får inte den hjälp de skulle behöva för att läka och bli en del av samhället igen, och där behövs återhämtningsterapeuter.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Det är fotvården som är kärnan i mitt företag, och nu ska jag kombinera det med återhämtning. Jag försöker få med mig Mia och starta enskilda samtal, men även i grupper. Ibland kan det vara skönt att få jobba i en grupp och träffa andra som är i samma situation. I förlängningen kan jag tänka mig att ha retreater i mindfulness, säger Lotta.
– Ja, drömmen är att få skapa en oas för återhämtning, en plats för att få hjälp att läka inifrån och ut, säger Mia.

Hur har pandemin påverkat er verksamhet?
– Jag har trots allt klarat mig bra. Det jag märker nu är att jag inte har lika långa väntetider som jag hade innan pandemin, säger Lotta Thulin.
– Jag jobbar ju med en del annat, så för min del har det inte varit någon större skillnad, säger Mia Franzén.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS