ANNONS

Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbunds årsbok 2018 heter Fotografer i Dalarna och är skriven av Christer Bergin och utgiven av förbundet i samarbete med Dalarnas Museum. På bokens omslagsbild ses ett kolorerat självporträtt av fotograf Caroline von Knorring. Främst är boken ett tidsdokument om fotografer i Dalarna mellan 1840-1940. Stora som små, kända och mindre kända.
Foto: Veronica Rigtorp

De målade med ljus genom linsen

DALARNA/FALUN. Christer Bergin, fotoantikvarie på Dalarnas museum, hade tänkt gå i pension, när han tillfrågades om han kunde tänka sig att skriva en bok om Dalarnas fotografer.

I Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbunds årsbok 2018 presenteras fotokonsten och dess utövare i Dalarna med både definitioner och perspektiv.
Läsaren får följa landskapets fotografer, födda eller verksamma i länet, genom deras yrkesverksamhet i korta eller långa redogörelser; deras introduktion i yrket, kontakter, framgångar, motgångar, familjeband och influenser under perioden 1840-1940.

I Dalarnas museum finns en stor bildsamling med uppskattningsvis två miljoner bilder, fotografier, negativ och glasplåtar, från 1840-talet till nutid. Boken speglar ett axplock av de rika samlingarna.

Christer Bergin, före detta fotoantikvarie vid Dalarnas museum redovisar i boken all den omfattande kunskap han besitter och som han har förvärvat under sina 34 års arbete vid museet.
Han om någon känner Dalarnas fotografer och deras efterlämnade bildskatter, menar Staffan Nilsson, vice ordförande Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund.
Förbundets årsböcker är samlarobjekt och av årets upplaga på 2000 är redan 1200 bokade.
Boken Fotografer i Dalarna har korrekturlästs av Birgitta Sandström och Anna K Eriksson har stått för den grafiska formen.

Bergin nappade som sagt på idén att skriva om Dalarnas fotografer, men när arbetet började insåg han omfattningen.
– Vad hade jag gett mig in på?
Christer Bergin ambition har delvis varit att boken ska kunna fungera som uppslagsverk, men också beskriva fotografins väg till Dalarna och spridning. Några av fotografernas liv.

En uppslagsdel med kortare biografiska uppgifter om de fotografer som är födda eller har varit verksamma i Dalarna. Det dyker hela tiden upp nya namn så förteckningen är inte komplett påpekar Bergin i sitt förord till boken.

1179 personer omnämns i boken, varav 825 är födda/ verksamma i Dalarna.
Han berättar att nio av fotograferna blev hovfotografer av dess var fem ur samma familj, nämligen far och fyra söner.
– Man kan gott säga att Dalarna var ett väldigt fotografrikt landskap.
En av de första fotograferna i Dalarna var den tyske dagerrotypisten Wilhelm Heinemann som 1944 kom till Falun för att fotografera.

Bland de första fastboende fotograferna i länet omskrivs ingenjören och uppfinnaren Carl Östlund som föddes i Österfärnebo, läste i Falun, jobbade en tid i Norrbärke innan familjen flyttade till Emaus i Järnasocken. 1865 blev han fotograf i Malung, 1869 flyttade Östlund med familjen till Stockholm.

Prästsonen Ludvig Rubenius i Avesta var tidigt ute som fastboende fotograf i länet, med ateljé i både Avesta och Falun.
Adelsfröken Caroline von Knorring från Göteborg som flyttade till Stockholm för att försörja sig som fotograf och som räknas som en av de tre skickligast kvinnliga fotograferna på den tiden. Hon kom senare till Dalarna och Sunnansjö herrgård genom giftemål med brukspatron Roth.

1943 blev Selma Westberg utsedd till kunglig hovfotograf. Hon var porträttfotograf från Vika by i Mora och fick som fotolärling assistera vid Emma och Anders Zorns silverbröllop. Hon hade fotoateljéer på flera ställen i Dalarna bland annat i Avesta och Borlänge och även utomläns.

C B Mullin var den vitt bereste resefotografen från Hedemora som 1856 flyttade till Australien. Fyra år senar kom han åter till hembugderna via Sydafrika. Efter att rest land och rike runt gick han en tragiskt död till mötes när han gick genom isen på Brunnsjön.
Detta är bara några få namn som omskrivs i den välarbetade boken Fotografer i Dalarna.

Publicerad i Annonsbladet vecka 50 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS