ANNONS

Janne Johansson, Maud Eriksson och Alf Bobacka ser fram mot Bergslagsteaterns föreställning Den stora smällen i Krylbo med start 20 november.
Foto: Rose-Marie Eriksson

De laddar för Krylbosmällen i ny uppsättning

AVESTA Under året har 80-årsminnet av Krylbosmällen uppmärksammats i flera utställningar. Nu är det dags att lyfta händelsen i en teateruppsättning med Bergslagsteatern i Avesta.

Vad denna scen innebär visar sig på premiären den 20 november.
En bild från repetitionen där röken vilar över skådespelarna.
Foto: Privat
– Vi gjorde ett litet framträdande i samband med Krylbodagen och det gav mersmak, säger Jan Johansson som ingår i teaterensemblen.
Jan Johansson, eller Janne som han alltid kallas, möter upp tillsammans med Maud Eriksson och Alf Bobacka som också ingår i teatergruppen. Vi träffas förstås på Krylbo station som är händelsernas centrum och kanske landets mest omskrivna tågstation.
– Under Krylbodagen framförde vi en av tre akter så det blev ett kort framträdande. Nu kör vi drygt en timme plus fikapaus, säger Janne Johansson.
– Bergslagsteatern har ju gjort en stor föreställning om Krylbosmällen tidigare. Det var i Koppardalen 1993 så det är snart 30 år sedan, säger Alf Bobacka.
Sedan dess har Bergslagsteatern hunnit med många andra teateruppsättningar, senast förra året.
– Då gjorde vi en utomhusteater i Gamla byn och det handlade om ett taximord i Avesta i slutet av 1940-talet, säger Janne.

Både Maud Eriksson och Janne Johansson har spelat teater tidigare men den som varit med längst är Alf Bobacka. Han har varit med i Bergslagsteatern i över 20 år.
– Att spela teater är det bästa som finns och jag har varit med nästan varje år sen debuten 1998 , säger Alf Bobacka.
Janne Johansson och Alf Bobacka bor i Krylbo medan Maud Eriksson bor i Horndal men hon är född och uppväxt i Avesta.
På frågan om anhöriga delat med sig av minnen från Krylbosmällen svarar Janne:
– Jag hade en farbror som bodde i Nordanö och han berättade att han hittade en granat som han gjorde en lampa av, säger han och fortsätter:
– Det är ju fortfarande oklart vad som egentligen hände den där morgonen i juli för 80 år sedan.

I den aktuella teateruppsättningen “Den stora smällen i Krylbo” har Olle Kronberg skrivit manus och regissör är Thomas Herrgård.
– Vi blandar upp med lite fantasi och humor, så det blir en mer lustfylld pjäs men med allvarlig bakgrund, säger Maud Eriksson.
Den som vill se hur historien utvecklar sig får passa på under någon av de fyra föreställningar som genomförs på Bergslagsteatern.
– De första två föreställningarna spelas den 20-21 november följt av ytterligare två föreställningar 27-28 november med start klockan 14.00. Nu har vi genrep den 18 november och sen smäller det, säger Janne Johansson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS