ANNONS

Förra helgen satte nyblivne kulturpristagaren Gunnar Dicander upp nya skyltar i byn Sandvik, bland annat vid Kvarntäppan, Kolningstäppan och Kyrkstigen. “Det är ett roligt och intressant arbete. Dessutom är det bra träning att få arbeta med slägga och spett”, säger han.
Foto: Daniel Lundin

De hedras för sina kulturella insatser

Gunnar Dicander tilldelas Säters kulturpris i år. Norma Wikström får ungdomkulturstipendiet. – Det är hedrande och roligt att Silvberg får lite uppmärksamhet, säger Gunnar Dicander.

Gunnar Dicander är ordförande i Silvbergs hembygdsförening sedan 22 år. Han genomför byvandringar varje år och har under många år bidragit till att gamla gruvor, vägar och torp i bygden skyltats upp. Totalt har det blivit 150 skyltar.
– Det är roligt att de gamla namnen bevaras och dessutom har det ju en praktisk betydelse även i nutiden, säger han.
Intresset för historia har funnits länge, liksom ett intresse för gamla gruvor. Gunnars skyltprojekt började just efter en gruvinventering i Silvberg 1997.
– Det var ju lika bra att märka upp dem direkt. Och sedan tänkte jag att det fanns ju andra namn som också borde bevaras, säger han.
Nu får Gunnar Dicander Säters kommuns kulturpris 2020. Motiveringen är:
“Gunnar besitter en stor kunskap om sin hembygd och hembygdshistoria. Med ett stort och oförtröttligt engagemang på sin fritid har han gjort betydande insatser för Silvberg och Grängshammar”.
– Jätteroligt, säger Gunnar själv.

Kommer du att fortsätta på samma sätt?
– Ja, jag och Daniel Lundin satte upp nio skyltar i Sandvik i helgen och det blir nog nio till där, säger han.
Ungdomskulturstipendiet 2020 går till Norma Wikström som dansat och tävlat för Sinclairs Dala Dansstudio sedan hon var sex år och även tävlat i svenska landslaget i disco.
Hon får priset, enligt motiveringen, för “sitt engagemang för dans och viljan att utvecklas inom konstformen”.
– Jag blev väldigt glad och tacksam för att de valde ut just mig, säger hon.
Norma, som snart fyller 16 år, bor i Säter och går första året på dansgymnasiet i Falun. Stipendiet kommer väl till pass.
– Det ska jag använda för att vara med på work shops och läger för att få inspiration av andra dansare. En liten del kanske jag också använder till en dansdräkt som jag behöver för att tävla.
Även om både skoltiden och fritiden läggs på dans är Norma helt säker på sitt framtida yrkesval:
– Jag vill jobba med dans, antingen genom att utbilda mig till dansare eller till danslärare.
Priserna delas ut vid en mindre ceremoni vid Rådhustorget den 10 december.

Norma Wikström från Säter ägnar både skoltid och fritid åt dans. Nu får hon kommunens ungdomskulturstipendium. “Jag är väldigt glad och tacksam”, säger Norma som nu ska skaffa sig mer inspiration av andra dansare – och kanske en ny tävlingsdräkt. Foto: Privat
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS