ANNONS

Efter att ha varit stängd för allmänheten i många år ska Ulfshyttans herrgård nu få nytt liv. Här ska paret Ying Shou och Bo Liu öppna bed & breakfast och café. “Vi älskar den här miljön”, säger Bo.
Foto: Karin Diffner

De ger herrgården nytt liv

Efter att ha varit stängd för gäster i många år öppnas snart herrgården i Ulvshyttan igen. Det har paret Bo Liu och Ying Zhou sett till.

– Vi tror verkligen på det här, men det gäller att ta ett steg i taget, säger de.
Bo Liu borstar av snön från kläderna när han kommer in i herrgårdens stora matsal. Han har varit ute och dragit skidspår runt herrgården.
– Här inne håller vi på att försöka återskapa den gamla stilen. Vi har renoverat taket, slipat golvet och målat om. Man kan säga att blekgult är den röda tråden, säger han med ett leende.
– Jag älskar gamla byggnader av den här typen, fortsätter han.

Bo Liu är hjärtkirurg från början och kom till Sverige från Kina 1989 för att arbeta och forska på Sahlgrenska sjukhuset. Året därpå fick hans sällskap av sin fru Ying Zhou som är sjuksköterska i grunden.
– Vi har bott i Sverige mer än halva livet, säger hon.I dag bor paret i Stockholm och driver bland annat en privat vårdcentral i Upplands Väsby. Men sedan början på 2000-talet när de också en särskild kärlek till södra Dalarna som de kom i kontakt med tack vare att parets tre barn åkte mycket slalom.
– Vi letade efter en stuga i en radie runt Romme Alpin. Och sedan hittade vi en vid Flaxan.
Naturen, människorna och historien är något som familjen fastnat för i området. Herrgården i Ulvshyttan blev pricken över i:et.
– Jag fastnade direkt när jag var här en sommar, drack kaffe i paviljongen och tittade ut över Ulvsjön, säger Bo Liu.
Att herrgården i många år varit stängd för allmänheten har gjort honom ledsen. Därför slog han och frun till när möjligheten att köpa den anrika byggnaden dök upp.
Sedan i somras har renoveringen pågått och nu under vecka sex ska familjen öppna bed & breakfastverksamhet här.
– Och så blir det café på helgerna, säger Ying Zhou.


Eftersom de känner sig osäkra på marknaden på grund av pandemiläget så tänker hon och maken pröva sig fram lite försiktigt, även om de redan söker någon att anställa. Planen är att ha öppet fem-sju veckor under skidsäsongen för att sedan göra klart renoveringen.
– Till sommaren hoppas vi både ha caféet och hotellet öppet hela tiden.
Har ni planer på att öppna restaurangen igen också?
– Som det är nu kommer det inte att bära sig, men vårt mål är att ha restaurang också i framtiden.
Tänker ni flytta till Ulvshyttan?
–Inte så länge vi har kliniken i Stockholm. Nu bor vi här tre dagar i veckan, men som pensionärer kommer vi bo här på heltid.

Fakta/ Ying Zhou och Bo Liu
Ålder: 58 respektive 57 år.
Familj: Barnen Richard, 31, John, 23, och Jennifer, 21 år.
Bor: I Stockholm och i en flygel till Ulfshyttans herrgård.
Yrken: Ying är administratör och Bo läkare. Förutom herrgården är paret också delägare i bland annat Rommehedslägret i Borlänge och ett kontorshotell i Stockholm.
Intressen: Längdskidåkning. Ying har åkt Tjejvasan och Bo Vasaloppet.

Fakta/Ulfshyttans herrgård
Herrgårdens huvudbyggnad härstammar från 1850-talet och hörde till dåvarande Ulfshyttans bruk. I början av 1900-talet byggdes herrgården ut och fick sitt speciella torn som också nyttjade solen för att värma vatten.
Bruket blomstrade i många år, men avvecklades runt 1940.
Därefter köpte Wallenbergfamiljen familjen herrgården bland annat för att använda orten som evakueringsort för SE-bankens i händelse av krig. Ett bankvalv insprängt i berget i Ulfshyttan hörde också under en period till herrgården.
Många prominenta gäster har besökt stället, bland annat Gustav VI Adolf och hans hustru Margareta, Selma Lagerlöf, Anders Zorn och Carl Larsson.
I många år olika personer drivit restaurang, hotell och konferensanläggning på herrgården. De sista åren har verksamheten dock legat nere.
I herrgårdens namn stavas Ulfshyttan med -f som är den gamla stavningen på orten Ulvshyttan.
Källa: Ulfshyttan.se

 

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS