ANNONS

Erik och Angelica Jergin har flyttat från Stockholms skärgård till Garpenberg, och i Garpenberg har de bland annat köpt ett gammalt sädesmagasin där deras företag, Svunna Tider samt Hyveln och Nålen, numer huserar.
Foto: Mikael Eriksson

De fann sin dröm i Garpenberg

GARPENBERG. De har bytt liv. Flytten har gått från Stockholms skärgård till Garpenberg och ett gammalt stenhus. Här har familjen Jergin funnit sig väl tillrätta.

– Jag tror inte på spöken säger Erik Jergin med ett skratt.
När han och Angelica klev in i det som skulle bli deras nya boende föll de direkt för huset. Detta trots att det inte hade några som helst likheter med det som var deras drömhus.
– Vi sökte en mindre gård vid vattnet, det här var inte alls det vi letade efter, säger Angelica och faller in i ett Eriks skrattande.

Vad som fick dem att fastna för huset i Garpenberg vet de inte, visserligen så finns utsikt över vatten om man kikar bort mot dammen. Men det är också det enda som gick att pricka av på deras tidigare önskelista.

Det vita gamla huset är hopbyggt med Skogis gamla lokaler och var allt annat än charmigt. Taket behövde åtgärdas då det läckte in, inredningen såg mer ut som en institution och vittnade om den utbildning som en gång bedrivits där.

Under det år som gått sedan familjen tog beslutet att lämna sitt liv och leverne på Värmdö har huset så sakteliga genomgått en förvandling och börjar allt mer se ut som en bostad. Taket är åtgärdat och uppvärmningssystemet har bytts ut och i dag är det bergvärme som gäller. Det som tidigare var lektionssal är numer kök, en annan lektionssal har blivit vardagsrum.
– Vi tar ett rum i taget, säger Angelica.

Både Erik och Angelica har de kunskaper som krävs för ett projekt av detta format. Erik är utbildad möbelsnickare och drev hemma på Värmdö ett byggföretag. Angelica säger att hon från början ville bli keramiker men har släppt den tanken och slagit in på detta med byggnadsvård och har en förkärlek för gamla saker.

De har sökt uppgifter kring husets historia. Dock har de snabbt kunnat konstatera att mycket av den historia som finns bevarad är koncentrerad till området kring Garpenbergs slott. Men Erik har i alla fall fått fram uppgifter som säger att huset bör vara byggt mellan åren 1775 och 1785. Hans teori är att det från början var ett krutmagasin, en teori som han bygger på att väggarna är metertjocka och består av sten och slaggsten.

Med i köpet fanns fler byggnader, bland annat ett gammalt slaggstenshus och så rian.
– Rian är ett gammalt sädesmagasin som är hitflyttat från Kloster, säger Erik.
Rian hade fått fungera som upplag för Skogis, där inne hittade de allt från gammal bokföring till utrangerade kontorsmöbler och skrot. Åtskilliga vändor har det blivit till återvinningscentralen i Hedemora och skroten. Men nu är undervåningen urstädad och golven har slipats rena. Där har de kunnat flytta in med sina två företag Svunna Tider samt Hyveln och Nålen. Två företag som allt mer vävs samman då båda har en inriktning mot byggnadsvård och antika, gamla saker.

I rian inryms även det loppis som Angelica valt att satsa på. Där får Angelica sitt lystmäte mättat på gamla saker.
– Allt ska gås igenom och vara rent och helt innan det hamnar på loppisen, säger Erik.
Erik har en roll av lite av alltiallo och kan använda sina kunskaper om möbelsnickeri och byggnationer. Bland annat tillverkar han trädgårdsmöbler, renoverar fönster och arbetar med fastighetsskötsel.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 32 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS