ANNONS

De tre AT-läkarna Lina Haglund, Hanna Wahlgren och Sara Birgersson bakade ett stort pepparkakshus – i form av Avesta lasarett.
Foto: Pär Sönnert

De byggde lasarettet som pepparkakshus

AVESTA När de tre AT-läkarna skulle tacka för sig på Avesta lasarett så kom en av dem på det perfekta avslutet, lagom till december. De bakade ett stort pepparkakshus – i form av lasarettet.

Trion i fråga heter Lina Haglund, Hanna Wahlgren och Sara Birgersson och har läst till läkare. De har gjort sex månaders AT-tjänst på Avesta lasarett och när de nyligen skulle tacka för sig kom Lina på en idé om hur de skulle göra ett oförglömligt avslut.
– Det är tradition att man bjuder på fika, eller gör något spexigt, när man slutar. Våra föregångare bjöd på gourmettårta och jag tänkte “Hur ska vi kunna toppa det här?”. Men sedan kom jag på att vi skulle bygga Avesta lasarett som ett pepparkakshus, berättar hon.

Lina berättade för Hanna och Sara om sin idé och de nappade direkt.
– Själva bakandet sammanföll med en lugn vecka för oss, där vi skulle börja avsluta vårt arbetet, och det passade väldigt bra, säger Hanna Wahlgren.
Bakandet skedde hos Lina, ett par kilometer från Avesta lasarett, och blev ett ordentligt teamwork.
– Hanna byggde en modell i papper, som vi utgick ifrån. Jag bakade degen, Sara gräddade pepparkakorna till perfektion och så skar Hanna ut delarna till modellen. Akuten var nog allra svårast att få till, säger Lina Haglund.

 

Lina Haglund, Hanna Wahlgren och Sara Birgersson bakade pepparkakshuset som föreställer Avesta lasarett. Foto: Privat

Transporten till lasarettet blev också svettig. Då ett pepparkakshus är minst sagt bräckligt gällde det att transporten skedde oerhört försiktigt.
– Jag körde nog i 30 kilometer i timmen hela vägen. Vi kom fram till lasarettet vid tolv på natten och kunde ställa in pepparkakshuset i det rum som morgonmötena hålls i. Sedan visade vi upp pepparkakshuset nästa morgon, på vårt allra sista morgonmöte. Vi avslutade verkligen på topp, tycker Lina Haglund.

Trion har valt att skänka pepparkakshuset till Avesta lasarett, där det inledningsvis ställdes upp i personalrummet.
– De får göra precis vad de vill med det, säger Lina Haglund.
Det känns kul att vårt pepparkakshus har fått så mycket uppmärksamhet, tycker Hanna Wahlgren.

Hur ska ni avsluta er AT-period på Falu lasarett då?
– Tja… Jag har faktiskt gått runt på lasarettet och tittat på byggnaderna och funderar på om det går att bygga ett nytt pepparkakshus, men det blir alldeles för stort. Vi får skippa det och hitta på något annat, säger Lina Haglund.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 51, 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS