ANNONS

Daniel Ornell och Jenny Johansson sjunger Johnny Be Good för full hals. Nerina Bersan ackompanjerar med elbas.
Foto: John Leander

De äldre rockar loss på ungdomsverket

AVESTA Rockskola för ungdomar är ett beprövat koncept på Ungdomsverket i Avesta. Men nu har också ”äldre” huggit tag i elgitarrer och trumpinnar. Och snart blir det konsert.

Det är inte ett obekant intryck. Ett hus för ortens ungdomar, ett rum, gitarrer, en keyboard, trummor och en bas. Och så ett par kursledare tillsammans med energiska nydanade rockmusiker som kryssar fram bland sladdar och mikrofonstativ.
Men här är inte de ivriga nya musikerna som river loss rockklassikern ”Johnny Be Good” ungdomar. Utan det är deras föräldrageneration och även någon från generationen över det.
– Det här har jag väntat på sen de startade rockgrupperna för barn, säger en av dem, Daniel Ornell.

I dörren står kursansvarige Emil Lantz och ler lyckligt över hur den här rockskolan har artat sig.
– Ja, jag har ju kört rockskola i många år och varje år har det varit lite gnäll från föräldrar som säger ”Varför får inte vi vara med? Vi vill också spela”. Så jag tänkte: Varför inte testa?
Så det blev en rockskola för äldre på Verket i Avesta. Vad äldre betyder har Emil överlåtit deltagarna själva att avgöra.
– Vi har ingen åldersbestämning. Den yngsta är född 1994 och den äldsta 1948.

När Emil inför hösten gick ut med att han skulle ha en rockkurs för äldre gick det undan med intresseanmälningarna. Det fanns plats för 15 personer och inom en vecka hade 15 personer anmält sig. Det blev tre grupper som blandats upp så att det finns rena nybörjare och folk med lite mer erfarenhet i alla.
Emil vittnar om ett stort engagemang och driv.
– Ungdomar kan ju tröttna och låta bli att komma. De här är plikttrogna och spelar gärna lite mer än de får och kör också hemma.

Vilket det kan finnas skäl för. Den 11 december ska de uppträda offentligt på Bergslagsteatern och Emil vittnar om en begynnande anspänning.
– Men nervös ska man vara. När affischerna till konserten kom ökade de ett snäpp. Hela släkten brukar ju komma på sånt här så det gäller att göra rätt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS