ANNONS

Björn Gutebrand och Shirin Viklund, en veteran och en relativt nyanställd på Willys i Avesta, är delaktiga i Willys framgångsrika kundbemötande och sammanhållning.
Foto: John Leander

Därför är Willys i Avesta bäst i Sverige

AVESTA Willys Dalahästen utsågs nyligen till Sveriges bästa Willysbutik i konkurrens med 214 butiker. Vi gjorde ett besök i Åsbo för att ta reda på vad som kan ligga bakom framgången.

Nyckeltal låter som ett affärsmässigt och väldigt formellt begrepp, men det är bakom det ordet vi spårar ”hemligheten” till att Willys i Avesta är nummer ett i Sverige.
När butikschefen Patrik Carlsson tar emot i den hangarstora butiksbyggnaden, med breda rymliga gångar mellan fullproppade hyllor, kylskåp och frysdiskar, pratar han om just nyckeltal.
– Vi har ett väldigt bra år bakom oss. Vi har lyckats pricka in vartenda nyckeltal när det gäller alltifrån försäljning, lönsamhet och kundbemötande.

Ganska snabbt blir det tydligt att de lyckade nyckeltalens nyckel är kundbemötandet.
– Jo, kundbemötandet är en återkommande punkt på våra personalmöten. Där blir ju hela personalen engagerad för att diskutera och komma fram till hur vi kan bli bättre. Vi får ofta positiv feedback från kunder i sociala medier och även från folk som kommer fram och pratar med oss i butiken. En sak som jag reagerade extra mycket när jag började här var att kunder faktiskt också ringer och säger ”oj vilken trevlig personal du har”, berättar Patrik Carlsson.

En annan aspekt som Patrik lyfter fram är stämningen inom personalgruppen. Han berättar att många har arbetat länge i butiken och att jobbet sitter i ryggmärgen. Samtidigt som de är måna om att nyanställda snabbt ska komma in i en gemenskap där man stöttar varandra.
– Det är viktigt i en bransch där det överlag händer mycket hela tiden. Man måste vara på tårna, det är många snabba beslut och många kunder varje dag.

Två ur personalen, Björn Gutebrand och Shirin Viklund, bekräftar bilden. Björn, som har jobbat på sedan det kom till Avesta 2007, säger att gemenskapen är viktig för att få fram det här med kundbemötande.
– Gemenskapen är viktigt för att alla ska må bra på en arbetsplats och kundbemötandet är ju enormt viktigt så att kunderna känner sig hemma och välkomna tillbaka.

Så det är därför ni är bäst i Sverige?
– Det har med våra kärnvärden att göra faktiskt. Vi bygger mycket med de här värdena. Om till exempel en avdelning har mindre att göra en dag så hjälper man en annan avdelning som har mycket. Vi håller koll på varandra hela tiden så att ingen mår dåligt.

Shirin nickar medhållande.
– Man ser om någon behöver lite extra hjälp. Man ser om någon har en tuff dag. Man syns och man finns.

Att vara bästa Willysbutik betyder inte bara ära utan också en ”liten slant” från koncernen att göra någonting kul för. Vilket ska ske någon gång efter sommaren.
Hur går snacket efter vinsten?
– Någon ville att vi skulle hyra en spaanläggning under en dag, säger Björn
– En kom med idén att vi skulle skicka två personer till Barcelona, men det vore nog inte så bra för gemenskapen, säger Shirin och skrattar.
– Nej, det ska vara någonting som alla kan vara med på och tycker är roligt. Någonting där vi inte bara sitter och äter, utan någon fysisk aktivitet, säger Björn.

Fakta
Willys är en svensk livsmedelskedja vars namn härstammar från när Willy Schleeh öppnade Willys Cash i Kungsbacka 1986.
År 2000 köptes Willys Cash och butikskedjan LL:s Livs upp av Axfood och levde vidare under namnet Willys.
Numera finns över 200 butiker i landet och i Avesta har Willys funnits sedan 2007. Först på den plats där Elgiganten ligger idag. Sedan 2015 står Willys Dalahästen på sin nuvarande plats och har i dagsläget 40 anställda.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS