ANNONS

Marie-Louise Rabb har utsetts till årets Fridolin av bildningsstyrelsen i Avesta kommun och fick ta emot utmärkelsen den 20 juli på Karlfeldts födelsedag.
Foto: Rebecca Linder

Dansar vidare till Karlfeldts lyrik

AVESTA. Det dansas i Karlfeldts dikter – i hagar, på äng, i logar och vid vägskäl. Årets Fridolin värnar just om den folkliga dansen och vill att traditionen ska få leva vidare.

Samtidigt så vill  hon också att dansen ska utvecklas.
– Jag blev verkligen överraskad och det är en ära att få ta emot utmärkelsen, säger Marie-Louise Rabb.
Redan som 15-åring blev hon dansledare inom Avesta folkdansgille för barngrupper och 1982 gick hon över till att vara ledare för de vuxna. Hon är uppväxt med dans genom hennes föräldrar som dansade folkdans. Hon fick dels följa med på träningar och även hemma i vardagsrummet dansades det mycket. Som 13-åring började hon dansa i Avesta folkdansgille och hon har dansat sedan dess.

– Det är kul att utvecklas och när man får den där känslan när dansen och musiken flyter ihop, man får ett flow, säger Marie-Louise Rabb.
Hon lyfter även upp den gemenskap som finns med andra dansare och spelmän och att dansen verkligen tränar upp så mycket i kroppen.
– Man tränar ju både kondition, koordination, musikalitet, samstämmighet, balans och minne, framhåller Marie-Louise.

Hennes register är mycket brett och spänner från riktigt gamla polskor och långdanser till helt nykomponerade danser i folklig tradition. Oräkneliga är de dansprogram som Marie-Louise skapat tillsammans med spelmännen och som sedan övats in tillsammans med gillets dansare. Under hennes ledning har också folkdansen från södra Dalarna tagit nya steg ut i världen i form av utbyten med dansgillen i andra länder och deltagande i europeiska folkdansfestivaler.

– Jag tycker om att göra danserna tittarvänliga och att göra lite annorlunda saker. Det är roligt för både spelmännen och dansarna i gillet är med på mina upptåg, säger Marie-Louise.
Hon har till exempel tagit fram ett dansprogram med kända sommarlåtar och ett med jullåtar. Till sommaren 2016 tog hon fram ett program där de dansar till Karlfeldts lyrik. Bland annat “Svarte Rudolf”, “Vid färjestaden”, “I Lissabon” och “Intet är som väntans tider”.
– Jag fick idén sommaren innan då min dotter Isabella fick ta emot kulturstipendiet på Karlfeldtsgården. Då fick jag se att det fanns tonsatta dikter av Karlfeldt, berättar Marie-Louise.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 30 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS