ANNONS

Norrbärkeprästen Daniel Eklund blir domprost i Västerås stift, Sveriges yngste.
Foto: Henrik Mill

Daniel Eklund Sveriges yngste domprost

NORRBÄRKE. Söndag 27 januari hälsades Daniel Eklund välkommen som ny kyrkoherde för Svenska kyrkan Västerås och ny domprost för Västerås stift. Han kommer närmast från Norrbärke församling.

Hösten 2013 blev Daniel Eklund, då 38 år, kyrkoherde i Norrbärke församling. Han har jobbpendlat med tåget från hemmet i Västerås till Smedjebacken.
Tidigare hade Daniel varit komminister i Västanfors-Västervåla församling i Fagersta, den tjänst Daniel Eklund hade innan han tackade ja till att efterträda Niklas Lång som kyrkoherde i Smedjebacken.

Efter att ha arbetat i både Fagersta och Smedjebacken under ett antal år har Daniel Eklund nu återvänt till rötterna i Västerås och Vestmanlands läns tidning konstaterar att han blir Sveriges yngste domprost.
– Min bakgrund är inte särskilt kyrklig, berättar Daniel. Jag är uppvuxen i Västerås, i en ganska typisk arbetarfamilj, med en mamma som stannade hemma med mig och min bror tills det var dags för oss att börja skolan.

Högstadietiden var för Daniel en tuff tid, där kyrkan kom att ha en betydande roll.
I gymnasiet läste Daniel naturvetarprogrammet och gick sedan vidare med att söka magisterprogrammet i matematik vid Mälardalens Högskola. Under tiden fortsatte han vara kyrkligt aktiv, främst genom sitt engagemang som konfirmandsassistent, vilket också blev avgörande för det fortsatta karriärvalet.

Daniel bytte därför som 22-åring ut matteboken mot teologistudier i Uppsala. Efter studierna blev han placerad som pastorsadjunkt i Fagersta och sedan blev han kyrkoherde 2011.
Att leda ett av Sveriges största pastorat torde för de allra flesta te sig som ett hisnande uppdrag. Daniel erkänner en viss förväntan och spänning, men förmedlar också en påtaglig entusiasm.
– Jag hoppas kunna utmana och tänka nytt, men det är tillsammans som vi bygger vår kyrka. Jag ser mig inte som någon som ska göra, utan möjliggöra.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 06 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS