ANNONS

Luossastugan är ett litet torp vid Skattlösberg. Stugan är känd som bostad för poeten Dan Andersson mellan åren 1912 och 1915.
Foto: Veronica Rigtorp

Dan Andersson veckan 30-års jubilerar

LUDVIKA. 30-års jubilerande Dan Andersson veckan bjuder som vanligt på kultur i överflöd. Visfestival, Sticko Per Larsson, CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk är några av höjdpunkterna.

Dan Andersson veckan som går av stapeln 28 juli till 5 augusti består av nio kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvika.

Författaren och poeten Anna Jörgensdotter har i år den stora äran att hålla invigningstalet som sker på Sunnansjö hembygdsgård under lördagen. Dan Andersson tolkaren Pär Sörman framför visprogram och Janne Wallman spelar på Dan Anderssons svarta fiol. Vid invigningen delas även Paljakapriset ut.

I det omfångsrika programmet genomförs även ett flertal andra prisutdelningar under dagarna.
Gunde Johansson-priset 2018 går till Bengt-Ingvars mä Anders. Trion består av Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson och Anders Kyrkander.
Gunde Johansson var med i kärntruppen som bildade Dan Andersson sällskapet 1962.

Gunde Johansson-priset utdelas till den eller de personer som på ett positivt, lyhört och ett utåtriktat sätt arbetar i Gunde Johanssons anda i ord och ton till en bred allmänhet.

På Luossafesten söndag 5 augusti delas Dan Andersson priset, som i år går till kullan Lotta Lotass, vilket tillkännagavs vid Dan Andersson sällskapet stora vårträff.
Lilla Dan Andersson-priset delades ut till vissångerskan Ellionor Brolin vid årets Dalecarliga Music Award.

Ur årets program kan även nämnas två halvdagars anspråkslös skrivarverkstad med Jimmy Ginsby. Passar både trevande nybörjare och den som ser sig som mer försigkommen.
Eller varför inte besöka Värdshuset Kaggens historiska miljö den 30 juli då det serveras en tvårätters supé ackompanjerad av Dan Andersson sångarna Vandringsmän, Puch Magnus Olsson, Billey Shamrock och Gunnar Ekman. Dessutom utställning av Christine Tomtlund.

Eller varför inte lyssna till ett program med välkända sopranen Maria Keohane från Smedjebacken och riksspelmannen på fiol, Kent Leonardsson den 3 augusti när de uppmärksammar författaren och poeten Werner Aspenström (1918-1997).

Med sin bredd väcker Dan Andersson programmet intresse för nya generationer genom sitt breda kulturutbud.
För den som vill fördjupa sig ytterligare finns Dan Andersson museet mitt i centrala Ludvika.

Läs även: Brandrisk medför ändringar i Dan Andersson-programmet

Publicerad i Annonsbladet vecka 30 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS