ANNONS

Ylva Sellin Isaksson ordförande i DAS tillsammans med Daniel Svensson, styrelseledamot DAS överlämnade Stora Dan Anderssonpriset till vissångaren Erik Löfmarck ( till höger)
Foto: Veronica Rigtorp

Dan Andersson-priset delades ut

SKATTLÖSBERG. Luossastugan vilar stilla i skogsbrynet. På tunet är det fullt med folk som vurmar för skalden, som bodde här en gång i tiden.

Det är också här som lilla och stora Dan Andersson-priset delas ut.
Regnet som hotade i fjärran bestämde sig för att skona festen i Luossa. Spelemän och kvinnor kunde framföra sina alster till allas belåtenhet.
Luossafesten arrangeras av Dan Andersson-sällskapet, DAS och Skattlösbergs bygdegille. Som inledning hälsade en av stugans guider, Martin Johansson, välkommen samt sjöng och berättade om Dan Andersson. Kerstin Backlin spelade på skaldens svarta fiol.
Ylva Sellin Isaksson, sällskapets ordförande, intog tillsammans med styrelseledamoten Daniel Svensson scenen för att överlämna lilla Dan Andersson-priset. Tyvärr hade pristagaren tillika den i Göteborg boende estradpoeten och hbtq-aktivisten Nino Mick, blivit sjuk och kunde inte medverka.

Utmärkelsens motivering lyder:
“Nino Mick debuterade äntligen i bokformat 2018 med “Tjugofemtusen kilometer nervtrådar” (Norstedts). Hen skapar sann ordkonst om allt från könskorrigeringar till Gud, om att inte passa in i traditionella roller, om att resa bort från kyrkan och ändå känna sig som Guds redskap, om att leva och vara människa i dag. Det är smärtsamt, bedrägligt enkelt, vackert och i hög grad i Dan Anderssons anda och fotspår. Nino Mick är en poetisk ledstjärna inför framtiden.”

Pristagaren till Stora Dan Andersson-priset, vissångaren Erik Löfmarck, var däremot på plats för att emottaga sitt pris och bjöd till publikens stora glädje även på några låtar.
I dennes fall heter det i motiveringen att:
“Erik Löfmarck nytolkar Dan Andersson som ingen annan. Här finns magi, kvalitet och nytänkande. Erik Löfmarcks Dan Andersson-tolkningar är ett kvalitetssäkrande av kulturarvet inför framtiden. Redan på 90-talet kom Erik Löfmarcks första Dan Andersson-skiva. Han har därefter spelat i olika konstellationer, bland annat under Dan Andersson-veckan, ibland solo och ibland med band, alltid i samarbete med sin bror Calle Löfmarck. 2017 kom så den eftertänksamma skivan “Sånger från Rolösa gård” där Erik Löfmarck placerar Dan Andersson i nutiden, brännande aktuell.”

Som slutkläm var det dags för Johan Axel Sandström, mottagare av Lilla Dan Andersson-priset 2017, som tillsammans med sitt band 9 Locks Down framförde ett blandat visprogram med egna och sedvanliga tolkningar av Dan Anderssons dikter.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 33 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS