Dalfolket älskar lokalt i lågornas sken

I Dalarna har råvarornas härkomst stor betydelse när man väljer grillmat, visar Ica:s årliga grillrapport. Lokalproducerat är viktigt och främsta anledning är att man gärna stöttar sina lokala lantbrukare. "Dalarna ligger i täten av den här utvecklingen, och vi hoppas att fler regioner följer efter", säger Gisela Pinto, ansvarig för lokala leverantörer på Ica. Foto: Sonny Jonasson
I Dalarna har råvarornas härkomst stor betydelse när man väljer grillmat, visar Ica:s årliga grillrapport. Lokalproducerat är viktigt och främsta anledning är att man gärna stöttar sina lokala lantbrukare.
Foto: Sonny Jonasson
Dalarna gillar att grilla. Då det kan bli en hemmasommar tippas extra många vilja lägga på ett kol. På gallret hamnar allra helst lokalproducerad mat.

Ica:s årliga grillrapport kartlägger svenskarnas grillvanor inför stundande sommarsäsong.
Då många av hälsoskäl och omtanke nu väljer att i högre grad hänga hemma kommer sannolikt också grillarna bolma frekvent, spår livsmedelskedjan.
Mot en fond av aktuell Sifo-undersökning presenteras välmarinerade fakta i ämnet grill och Dalarna i symbios.

Lokalproducerat visar sig vara viktigt i Dalarna när det ska väljas råvaror till grillen. Siffror gör gällande att 19 procent uppger det som den allra viktigaste faktorn. Dalfolket väljer enligt statistiken även i högre grad än många andra svenskar lokalproducerad mat i grillsammanhang, och i synnerhet när det handlar om kött.
Som främsta anledning hittas att man gärna vill stötta sina lokala lantbrukare.
Att man i Dalarna väljer lokalproducerad mat med klimatet i åtanke beskrivs i rapporten som mindre vanligt.

I topp över de förmodat välkryddade kreationer som landar på grillen återfinns för Dalarnas eldkockar allra helst fläskkött, följt av nötkött samt grönsaker.
– Vi ser att efterfrågan på lokalt fortsätter att öka, inte minst under grillsäsongen, kommenterar Gisela Pinto, ansvarig för lokala leverantörer på Ica.
– Dalarna ligger i täten av den här utvecklingen, och vi hoppas att fler regioner följer efter.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Peter Vidberg ger Kärrgruveparken nytt innehåll och till våren är den cirka 300 kvadratmeter stora byggnaden klar att tas i bruk.
Arkitekturupproret har listat 150 av landets fulaste byggnader efter en omröstning. På plats 99 hamnar Aaltohuset i Avesta och Scandic i Borlänge på plats 97.
Sven-Erik Wahlund, Norberg, blev akut sjuk i december 2004 och låg nedsövd i respirator i två veckor. Han vaknade helt förlamad och nu har han satt sin sjukdomsresa på pränt.