ANNONS

Den 22 maj firas Blåsmusikens dag över hela Sverige. I samband med detta framför Dalasinfoniettan, under ledning av Jerker Johansson, en dynamisk konsert i fråga om både tidsepoker och stilattribut.
Foto: Dreamstime

Dalasinfoniettan tar ton för “Blåsmusikens dag”

FALUN/DALARNA. Den 22 maj markerar “Blåsmusikens dag” över hela Sverige. I samband med detta framför Dalasinfoniettan en konsert med musik från olika tider och i olika stilar. Konserten sänds digitalt genom Musik i Dalarnas hemsida.

Den 22 maj firas Blåsmusikens dag över hela Sverige. I samband med detta framför Dalasinfoniettan, under ledning av Jerker Johansson, en konsert med musik från olika tider och i olika stilar.

I en kommuniké liknar Musik i Dalarna det hela vid en slingrande resa genom växlande världar.
Konserten sänds lördag klockan 15, digitalt via Musik i Dalarnas webb, och innehåller kompositioner i fyra nyanser tillika av fyra kompositörer.

Dessa är Gustav Holst, Andrea Tarrodi, André Caplet och Wilhelm Ramsøe.
Konserten inleds med Holsts “Second Suite”, en nationalromantisk resa genom engelska landsbygden.
I kontrast till naturens mönster spelas sedan den svenska talangen Andrea Tarrodis modernistiska verk “Serenade in seven colours”.
I konsertens tredje episod framförs André Caplets “Suite Persane”, som med lätta steg och svepande kraft för upplevelsen till att vara mitt i en dans.

Sist ut i konserten är en symfoni av Ramsøe, omskriven av dirigent Jerker Johansson för att passa den större orkestern i stället för en mindre kvartett.

Blåsmusikens dag sätter musikyttringen i fokus, och syftar även till att skapa fler duktiga utövare i genren. Tillväxten i Sverige beskrivs som långtifrån så stor som önskvärd. ”Blåsmusikens dag” är häri ett initiativ för att främja, ena, bevara och synliggöra ett rikare blåsmusikliv i Sverige, meddelar Musik i Dalarna.

Blåsmusikens dag är initierat av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige som består av Sveriges professionella blåsorkestrar och storband, Försvarsmaktens musikkårer samt Kungliga Musikaliska Akademien. Bakom står även Sveriges Länsmusikorganisationer, Kulturskolorna, Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Hemvärnskårerna, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Ingesunds musikhögskola, Frälsningsarméns musikutskott, EFS och Svenska Missionskyrkans Musikkårer.

 

Medverkande
▪ Jerker Johansson, dirigent
▪ Dalasinfoniettan

Repertoar
▪ Gustav Holst (1874 – 1934) – “Second Suite in F, op. 28:2”
I. Marsch
II. Song without words
III. Song of the Blacksmith
IV. Fantasia on the “Dargason”

▪ Andrea Tarrodi (1981): “Serenade in Seven Colours”

▪ André Caplet (1878-1925): “Suite Persane”
I.Sharki
II. Nihawend
III. Iskia Samaisi

▪ Wilhelm Ramsøe (1837-1895): “Symfoni i Bb för blåsare op. 38.” (Arr. Jerker Johansson). Originaltitel “Brass Quartet No. 5”
I. Allegro moderato
II. Andante quasi Allegretto
III. “Scherzo” Allegro spirituoso
IV. “Finale” Allegretto vivace

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS