Roger och Barbro Janssson trädkramar tillsammans med Backåkers Maria Lee
Foto: Bo Joffer

Dalarnas största ask finns utanför Garpenberg

HEDEMORA. I den övergivna byn Rönningen nära Garpenbergs nya gruva står Dalarnas äldsta och största ask. Jätteträdet har en omkrets på närmare 530 centimeter.

 

 

I den övergivna byn Rönningen nära Garpenbergs nya gruva står Dalarnas äldsta och största ask. Jätteträdet har en omkrets på närmare 530 centimeter.
Backåkers Maria Lee föddes 1966 på en gård i skogen i Hummelbo by utanför Garpenberg, ganska nära Rönningen.

Nu jobbar hon inom skolan i Avesta och släktforskar på sin fritid.

Annonsbladet träffar henne och paret Barbro och Roger Jansson som liksom Maria också är intresserade av gammalt runt Garpenberg.
Roger och hans fru kontaktade tidningen för att vi skulle uppmärksamma Dalarnas äldsta och största ask.
Den gamla byn Rönningen ligger på berget mellan Hummelbo fäbodar och Kaspersbo.
– Det har länsstyrelsen slagit fast, men omkretsen är större än de 505 centimeter länsstyrelsen mätte upp efter vårt tips om jätteasken, berättar Roger.
Den knotiga jätteasken är lite svårmätt, men 525-530 centimeter, mäter vi upp den till idag, cirka en meter ovan marken.
Nu är jätteasken och en död ask fullt synliga efter att Boliden avverkat i området, vägskylten till den övergivna byn Rönningen syns och man skymtar Garpenbergs nya gruvanläggning nedan berget.
Asken är gammal, har mängder av lavar och mossar och några meter upp i trädet har en björk slagit rot.
Kanske är askarna planterade på 1700-talet
– Enligt gammal sägen planterade finska invandrare gärna en ask som vårdträ vid sin bosättning.
– Enligt vad som finns berättat var det en gång en stor gård, och mycket tyder på det med tanke på vilka som bott här. I kyrkoböckerna står “på Rönningen” vilket nog betyder att Rönningen förr var en gård och inte en by, berättar Maria som spankulerar runt i den övergivna byn för att hitta husgrunder eller annat som kan ge mer ledtrådar . Cirka 10 meter från asken hittar hon en stenlagd och vattenfylld brunn.
Backåkers Maria Lees äldsta fynd i kyrkböcker är från 1696.
Thomas Andersson och Mikel Pipare med familjer där. Thomas sonson Anders Rönquist f 1739 blev gruvfogde, och även Anders son Magnus Rönquist f 1771. Magnus bror Pehr/Peter f 1762 var med i båda slagen vid Svensksund.
En trofé från slaget, ett massivt silverkors finns Garpenbergs kyrka, skänkt av en Pär Rönqvist som var överskeppare på galären Småland.
Under mitten av 1850-talet bor här hemmansägaren Carl Magnus tillsammans med sex drängar och fem pigor. Carl Magnus, som kallas kyrkvärden, har en bror mjölnaren Andreas-Anders som har ett av järnkorsen vid Garpenbergs kyrka och dennes son har också ett av järnkorsen.
Backåkers Maria Lee har mycket kvar att släktforska om i sina hembys trakter.

FAKTA
Under länsstyrelsens inventering av skyddsvärda träd i Dalarna 2006-2008 har 112 askar med en omkrets på minst 250 cm hittats. Av dessa har 46 en omkrets över 314 cm. Den största asken finns i Rönningen utanför Garpenberg i Hedemora kommun.
De flesta askarna är funna på tomtmark eller i trädgårdar.
(Länsstyrelsen Dalarna Rapport 2012:09 – Skyddsvärda träd i Dalarna)

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v44

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS