De blå spröten föreställer Gustav Vasas spretiga skägg. Anna Lögdqvist, verksamhetschef/antikvarie Dalarnas museum, lyssnar på Gustav Vasa i en av de små högtalarna som finns i “skägget”. När kungen blir arg skiftar skägget i rött.
Foto: Veronica Rigtorp

Dalarna snuvat på Vasa – nu fortsätter han sin färd

FALUN. Nu packas utställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget” ned för vidare färd till Vadstena, utan att dalfolket har fått se den. Pandemin satte stopp för vandringsutställningen om Gustav Vasa, precis som så mycket annat.

Vintern 2020-2021 var det 500 år sedan Gustav Vasas resa genom Dalarna. Detta planerades av Dalarnas Museum tillsammans med flera andra aktörer i länet till att bli ett omfattande firande.
Men så blev det inte. Covid-19 som utvecklades till en pandemi satte stopp för det mesta, till och med Gustav Vasa.
Kung Gustav Vasa är annars känd för att ha fått som han ville och att han styrde med järnhand. Men vem var han egentligen?
Vandringsutställningen ”Gustav Vasa talar ur skägget” belyser hans liv och leverne, och är producerad av Kalmar slott/Destination Kalmar AB i samarbete med Livrustkammaren.
Dalarnas Museum visar i entréhallen sin egenproducerade utställning om Gustav Vasa som fokuserar på hans avtryck i Dalarna.

Redan hösten 2019 stängde Dalarnas Museum för att flytta sina samlingar, något som kommer att ta flera år. Det som då blev att kallas ”500 annorlunda dagar” och som skulle utmynna i att museet skulle öppna igen den 5 december 2020 gjorde att museet redan var stängt när pandemin blev ett faktum och alla statliga och regionala museum skulle stänga.
– Det som vi trodde skulle bli annorlunda med det stängda museet blev inte så annorlunda, säger Anna Lögdqvist, verksamhetschef/antikvarie på Dalarnas museum.
Museet var redan stängt och det digitala utbudet fanns redan, men skruvades upp. Det som var den digitala och fysiska publiken blev ett.
– Fast den fysiska museibyggnaden varit stängd har massor av aktiviteter genomförts digitalt runt om i länet. Bland annat har DM haft programpunkten ”Samtal från ljugarbänken” där två från museet samtalat om ett ämne tagit från verksamheten.

Så kom vintern 2020-2021 och Gustav Vasas äventyr i Dalarna skulle uppmärksammas.
– Vi hade tänkt fira stort, genom arbetsnamnet VasaSpåret, med ett gediget kalendarium fullt av aktiviteter. Det mesta blev inställt eller framflyttat på grund av pandemin, säger Anna Lögdqvist.
Och visst finns det en besvikelse i rösten.
Gustav Vasas vandringsutställning skulle öppnas i Kalmar i april 2020, men den stora vernissagen fick ställas in.
– Den 5 december skulle den öppna här, men det som hände var att rekommendationerna att inte öppna ”icke nödvändig verksamhet” kom. Vi öppnade inte och följde noga de nya beskeden som kom varannan vecka.
Men så ljusnade det något.
– Den 25 mars kom museet att lyda under ”begränsningsförordningen” vilket medförde att vi skulle kunna öppna med regeln om tio kvadratmeter per person och så vidare.
Så fick museet reda på detaljerna för att de skulle kunna ta emot publik, vilket man nu ser över och hoppas att man ska kunna öppna inom kort med alla säkerhetsanordningar på plats.

Vilket i praktiken betyder att publiken inte hinner se vandringsutställningen som ska plockas ned och transporteras till Vadstena.
Därefter börjar museet bygga för sommarutställningen.
Om pandemin släpper sitt grepp om världen finns det goda chanser att besökare kan både se sommarutställningen och DM:s egenproducerade utställning som fokuserar på myten och de platser som är förknippade med Gustav Vasa i Dalarna.
I utställningen undersöker man myterna i det som sagts och nedtecknats. Ett intressant detektivarbete som får hjärncellerna att börja arbeta och fundera över vad som är sant och osant.

Men så var det ju den här stora vandringsutställningen, som i stort handlar om Gustav Vasas väg till makten. Där Dalarna är en liten kugge i ett omfångsrikt berättande, till stor del i text. Med glimtar av interaktivt deltagande, genom bland annat Gustav Vasas talande skägg.
– Vi gjorde ett aktivt val att inte visa den digitalt. Den behöver upplevas fysiskt, förklarar Anna Lögdqvist.
Så de som vill uppleva den får åka till Vadstena i sommar. Undertecknad kan bara säga att jag förstår vad Anna menar med att uppleva den fysiskt, efter att ha fått förmånen att gå genom hela den spektakulära vandringsutställningen.

Sluten hjälm med maskvisir. Hjälmen har tillhört Gustav Vasa. Maskens visir är från samma tid men inte samhörande.
Kopia av Gustav Vasa´s rustning. I ringen runt rustningen finns porträtt av familjemedlemmar som fruar, säner och döttrar till Gustav Vasa.
Utställningen är i mångt och mycket i text, men det uppvägs av det fantastikt spektakulära “skägget” som talar till besökarna. Anna Lögdqvist, verksamhetschef/antikvarie Dalarnas museum visar runt i utställningen.
I vandringsutställningen som är sammaställd av Kalmar Slott i samarbete med Livrustkammaren, står armborstet och pilen, somt illhör Dalarnas Museums egna samlingar, som är daterat 1520.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS