ANNONS

Dalamjölken försvinner när Gefleortens mejeri stänger

DALARNA. Dalamjölken med gårdsgaranti försvinner när Arla stänger Gefleortens mejeri. Bidragande till stängningen är att både mjölkbönder och Kavli valt Grådö som fortsätter satsa.

Gefleortens mejeri AB ägs sedan 2017 av Arla efter samgåendet mellan bondekooperativen Gefleortens och Arla.
Styrelsen i Arla har nu tagit inriktningsbeslutet att lägga ner Gefleortens mejeri. Bakgrunden till beslutet är de finansiella utmaningar och investeringsbehov som Gefleortens Mejeri haft under en lång tid och som Arla inte lyckats vända efter år av förluster.
När Arla konkurrerade ut Milko 2011 valde en rad mjölkbönder i Dalarna att börja samarbeta med Gefleortens och i samband med detta så föddes Dalamjölken med gårdsgaranti.
När Arla stänger i Gävle går Dalamjölken graven.
– Dalamjölken, med dalagårdsgaranti, kommer tyvärr försvinna när mejeriet läggs ner. Inriktningsbeslutet är i maj 2020, berättar Erik Bratthall, Arlas Presschef
Dalamjölk har varit en framgång och tiotalet Dalagårdar berörs av detta men kommer att kunna fortsätta att leverera till Arla. Arlas runt 55 bönder i Dalarna och Gästrikland kommer till stor del i framtiden att leverera till Arlas mejeri i Stockholm, Kallhäll.
– Utmaningarna för Gefleortens mejeri har varit tuffa under en lång tid och vi har inte lyckats vända dem. Jag kan från mitt hjärta säga att det var ett dystert besked att ge. Dock är jag glad att vi säkrat en långsiktig avsättning där Arla hämtar all den mjölk gårdarna producerar, säger Patrik Hansson, Arlas Sverigechef.
Till skillnad från Dalamjölken så överlever Gefleortens som varumärke även om mjölken kommer att paketeras i ett annat Arla-mejeri tillsammans med mjölk från andra gårdar.
Gefleortens minskade personalstyrkan med 20 personer för ett år sedan, en rad mjölkbönder gick över till Grådö som ökade mest i Mejerisverige under 2018 och nu förhandlar man om nedläggning vilket berör 45 personer. Oklart än när Gefleortens stänger.
Droppen var när Kavli beslutade att att flytta all sin produktion från Gefleortens till Grådö, 35 procent av produktionen i Gävle berörs av flytten Bärry, Tigers barnyoghurt och Bollnäsfil.

En besättning av Arlas mjölkkor, kommer ytterligare Arlagårdar att gå över till Dalamejeriet Grådö när Arla lägger ned Gefleortens mejeri i Gävle? Foto Arla

I Grådö pågår förberedelserna för fullt för att öka produktionen berättar Staffan Eklöf, mejerichef på Grådö:
– Vi tar över Bollnäsfilen från vecka 20 nästa år. Vi håller på att modernisera våra olika produktionslinjer och bygga en bra logistik i hela mejeriet. Just nu investerar vi en nygammal packlinje som vi bygger upp för Bärry, berättar Staffan Eklöf.
– Men vi lider med våra gamla kollegor i Gävle, vi har samarbetat i årtionden, som bror och systrar. Men nu är det som det är, säger Staffan Eklöf, mejerichef i Falköpingsägda Grådö mejeri som säger att Grådö har kapacitet att ta emot mer mjölk och hoppas att ytterligare mjölkbönder väljer att börja leverera till Grådö.
Grådö mejeri har 63 mjölkgårdar där de flesta mjölkbönderna nyligen valt att gå in som medlemmar i bondekooperativet Falköpings mejeriförening.
Under bokslutsåret 2018-19 hade Grådö en rekordhög mjölkinvägning på hela 90 miljoner kilo, 21 miljoner kilo mer än året innan tiotalet av Gefleortens mjölkgårdar gick över till Grådö för två år sedan.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS