ANNONS

Representanter från STG och XLIT gläds tillsammans i STGs växelverkstad i Borlänge över att de nu ska få börja bygga järnväg i Ghana. Främre raden från vänster Fredrik Agerhem, XLIT Finance and Logistics, Henrik Svensson, STG, Patrik Stenberg, STG, Glenn Gustavsson, STG. Bakre raden från vänster Johan Jönsson, XLIT. Daniel Sundelius, XLIT, Jonas Hottöfjäll, XLIT.
Foto: STG

Dalaföretag bygger järnväg i Afrika

BORLÄNGE. Scandinavian Track Group (STG), med huvudkontor i Borlänge, ska bygga järnväg i Afrika. Ett historiskt svenskt projekt. – Det har varit en lång process och nu är det klart och det känns fantastiskt roligt, säger Glenn Gustavsson, vd på STG.

Ghana är landet som har beställt en 78 kilometer lång järnvägssträcka från Takoradi Port vid kusten till landets inre delar vid Huni Valley där flera av landets viktigaste exportnäringar, som gruvdrift och kakaoodlingar, är lokaliserade.
STG går in i det här uppdraget i samarbete med Xlit Group, som har säte i Linköping och verksamhet runt om i världen. Fredrik Agerhem på Xlit Group berättar att Xlit Group sökte en svensk leverantör, som kunde projektleda och bygga delar av den nya järnvägen i Ghana.
De undersökte flera svenska järnvägsföretag och fastnade för STG.
– STG från Borlänge är ett lysande exempel på ett av alla företag som bygger Sverige starkt. En kombination av kompetent personal, affärsfokus, välskött ekonomi och pragmatisk ledning, säger han och fortsätter:
– STG ägs av sina medarbetare och det finns ett stort engagemang för nya affärer hos de anställda. Vi märkte att det finns ett intresse för detta från många håll inom STG, samtidigt som vi möttes av engagerade medarbetare och fick ett mycket fint bemötande.
Xlit Group säkerställer logistik av bland annat materielleveranser till projektet och STG ansvarar för projektledning och genomförande.
Ghanas regering har prioriterat projektet. Beställare av uppdraget till Xlit/STG är det lokala entreprenadföretaget Amandi som kan beskrivas som Ghanas svar på Skanska. Beställningen till Xlit Group och STG är på 34 miljoner euro (344 miljoner svenska kronor) i ett projekt med en totalomsättning på cirka sex miljarder svenska kronor.
Arbetet inleds under första kvartalet 2022 och beräknas vara klart om fyra och ett halvår. Därefter inleds ytterligare tre etapper, men där är det inte klart om STG blir en aktör.
Glenn Gustavsson säger att som mest kommer det att vara 20 till 30 STG-medarbetare som arbetar samtidigt i Ghana. Under dessa år kommer STG att leverera det mesta av företagets kunskap inom projektledning, svets, och banteknik.
– Detta är första gången som ett svenskt järnvägsföretag ger sig på ett sådant här projekt i Afrika. Därför känns detta så stort och hedersamt för oss, säger Glenn Gustavsson och tar upp de utmaningar som STG kommer att stå inför:
– Först handlar det om att få rätt folk på rätt plats. Därefter handlar det om att skapa rätt upplägg med tanke på de kulturskillnader i arbete och upplägg som finns mellan Sverige och Ghana.
STG och Xlit beskriver att projektet till stora delar har garanterats via Exportkreditnämnden (EKN) och finansierats via Svensk Exportkredit (SEK). Detta skapar en stor trygghet för svenska exportörers möjlighet att genomföra affärer på komplexa marknader, skriver STG i ett pressmeddelande.
Andra svenska aktörer i projektet som Alstom, Kiruna Wagon, Volvo Construction Equipment, kommer bland annat att leverera spår- och växelmaterial.
Enligt Glenn Gustavsson är Ghana ett stabilt och politiskt säkert land som med ganska hårda restriktioner klarat sig bra i den pågående pandemin.
Man satsar även där hårt på att vaccinera befolkningen för att kunna begränsa pandemins effekter.

Fakta/STG
Scandinavian Track Group (STG) är en järnvägsentreprenör i Sverige med huvudkontor i Borlänge.
Företaget är verksamt inom följande affärsområden: Ban, El, Signal, Maskin, Växlar/material samt Konsult och utbildning. STG är även etablerade på den norska och danska marknaden.
STG har cirka 130 medarbetare och ägs till 90 procent av bolagets anställda.

Fakta/XLIT
Grundades 2017 av Daniel Sundelius och Johan Jönsson
Aktivt i 95 länder, 30 anställda i Sverige och Indien
XLIT är ett modernt handelshus, som erbjuder tjänster inom globala värdekedjor för bland annat IT/Telekom-sektorn samt för stora hållbara infrastrukturprojekt (bl.a. järnväg, sjukhus, energi och vatten). Vi säkerställer effektiva affärer i komplexa miljöer.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS