ANNONS

Kamil Bialas ställföreträdande räddningschef, Susanne Lindström områdespolis och Markus Andrén, vd Krylbohus hoppas på att få igång någon form av grannsamverkan i Krylbo.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Dags för nästa steg för ökad trygghet i Krylbo

KRYLBO Till årsskiftet avslutas projektet Tryggare Krylbo men arbetet i och för orten fortsätter. Markus Andrén, vd för Krylbohus, presenterar en ny satsning som förhoppningsvis kommer att engagera hyresgäster i Krylbo.

– Nu tar vi samverkan för trygghet en nivå till. Nästa steg blir att få igång grannsamverkan i flerfamiljshus, säger Markus Andrén.
Tillsammans med Kamil Bialas, ställföreträdande räddningschef och områdespolis Susanne Lindström hoppas Markus Andrén att få gensvar från hyresgästerna.
– Vi har jobbat för trygghet på orten sedan 2018 och det har gett ny kraft i Krylbo, säger Markus Andrén.
Han berättar att Krylbohus har börjat med basnivån som har inkluderat lås, larm, byte av källardörrar och ytterportar för att hindra obehöriga att ta sig in.
– Nästa steg är noll tolerans i våra trapphus och det jobbar vi med redan. Det är viktigt att räddningstjänsten kan ta sig fram utan hinder och vi har också gått igenom hela vårt bestånd och satt upp 300 brandvarnare.
Nu är det alltså dags att ta ytterligare ett steg och försöka få igång grannsamverkan i flerfamiljshus. Det kan handla om allt från att ha uppsikt över att lampor fungerar till att något brandfarligt står i källaren.
– Vi kan hjälpa till med det här men det är framför allt engagemanget hos de boende vi vill åt. Att ta steget till grannsamverkan i flerfamiljshus blir vi först med i Avesta kommun. Det här är ett initiativ av Krylbohus och vi hittar nya samarbeten, säger Susanne Lindström.
– Som kronan på verket vill vi utse ambassadörer i gruppen. Vi kan ha någon enklare utbildning och på sikt kan ambassadörerna träffas och hjälpa varandra, säger Markus Andrén.

Hur många fastigheter har Krylbohus?
– Vi har 27 fastigheter och 744 lägenheter så det bör finnas hyresgäster som gärna samverkar. Det här ska vara en öppen och inkluderande konstellation, säger Markus Andrén.
– Samverkan är absolut det viktigaste. Kommunen driver ju också projektet för ökad jämlikhet i Krylbo och det finns ett bra utgångsläge här, säger Susanne Lindström som också varit drivande i projektet Tryggare Krylbo.
– Min målsättning är att vända och ändra bilden av Krylbo och många vittnar om en stor och positiv förändring i orten. Får vi med boende har vi nått långt i vår samverkan. Dessutom är det kul om folk kan lära känna varandra, anonymitet är aldrig bra, säger hon vidare.
Markus Andrén påpekar att de som bor i kommunen ser vilken kraft det finns i Krylbo. Det märktes inte minst på Krylbodagen som blev otroligt uppskattad.
– Nu hoppas vi kunna köra igång grannsamverkan efter årsskiftet och det är bara att kontakta oss om intresse finns. Polisen kommer att vara med som stöd, säger Markus Andrén.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS