Här är det en koltrast på besök.
Foto: P-G Bentz

Dags för den årliga räkningen av våra bevingade matgäster

Nu är det dags för den årliga fågelräkningen, Vinterfåglar inpå knuten, som BirdLife Sverige arrangerar för 16:e året. Räkningen inleds fredag 29 januari och avslutas måndag 1 februari.
Stig-Åke Svenson är ordförande i Dalarnas ornitologiska förening. Foto: Glenn Costello
Nötskrikan hör till familjen kråkfåglar. Foto: Kent-Ove Hvass

Mellan 300 000 och 500 000 hushåll matar fåglar varje vinter enligt BirdLife Sverige (Sveriges ornitologiska förening). Nu kan alla som har fågelmatningar försöka räkna de fåglar som förser sig vid fågelbord och matningar och rapportera in till BirdLife Sverige. Rapporteringen görs bäst via www.vinterfaglar.se men det går även att rapportera via en gratis-app och e-post.
Nytt för i år är att det även anordnas en tävling mellan landets grundskoleklasser om att mata och räkna fåglar.
– Vi ställer inga krav på att klasserna måste artbestämma fåglarna, det viktiga är att de gör egna försök med hjälp av en artlista som vi skickar med, säger Mia Ericsson, en av arrangörerna från BirdLife Sverige.
En annan nyhet i år är att BirdLife Sverige ”live-streamar” från fem olika fågelmatningar, bland annat från Dalarna, under lördagens förmiddag. Detta sker i Facebook-gruppen Fåglar Inpå Knuten med drygt 105 000 medlemmar.

Efter att ha räknat in gäster vid fågelmatningar kommer Dalarnas ornitologiska förening att öppna för en ny aktivitet i februari – Vinterfåglar inom kommunen. Syftet med vinterinventeringen och kommunkampen är att fågelintresserade kan uppleva fågelskådning under vintern samtidigt som man får en bild av vilka fåglar det finns den här tiden på året.
Kommunkampen ersätter det traditionella Artrallyt och genomförs som vanligt vecka sju. Skåda i vilken kommun du vill och du kan även rapportera från flera kommuner.

– Det här är ett alternativ för att få ut folk trots pandemi, och vi tycker inte att man ska sitta i bilen tillsammans utan ge sig ut på annat sätt, säger Stig-Åke Svenson, ordförande i Dalarnas ornitologiska förening.

Har fågelintresset ökat?
– Vi kanske inte ser en ökande trend, men att intresset för fåglar ökar märks i Facebookgruppen Dalafåglar som har fått väldigt stort intresse. Där ser vi i flödet hur många som ansluter sig. Det är ett mer jordnära fågelskådande med funderingar över vad man har sett och så vidare, säger Stig-Åke Svenson och tillägger:
– Idag har folk bra fotoutrustning och det är lätt att skicka in bilder och fråga vad det är för fågel. Det är jätteroligt och vi får också en rapport som inte skulle ha fått tidigare.
Förr var det främst män som ägnade sig åt fågelskådning, men idag ansluter sig allt fler kvinnor till föreningen.
– Ja, det är jättestor skillnad mot hur det var förut. Idag är 39 procent av våra medlemmar kvinnor och jag tror de kan växa till majoritet.

Det finns många gamla uppfattningar om var och när en viss fågel är bäst att skåda. Stig-Åke Svenson nämner bland annat den berguvsinventering som de haft under två år för att uppskatta populationen i landet.
– Man har alltid sagt att ska man se och höra ugglor bör det vara mörkt. Men enligt inventeringen verkar de hävda sitt revir i solnedgången, och det har man inte haft koll på tidigare. Men man hör de säkert bättre när det är mörkt eftersom buller och ljud från trafiken minskar.

Har du haft några minnesvärda fågelupplevelser?
– Jag upptäcker fascinerande fåglar hela tiden, och särskilt nu som pensionär. Det är fina upplevelser när man ser händelser och fåglars beteenden. Då funderar jag över varför de gör så här och så vidare, och fåglars intelligens är fascinerande.
– Ett exempel är kråkor som tar upp angeldon för att komma åt fisken. Ett annat är att den största gamen släpper ner benpipor för att de ska spräckas så att de kommer åt benmärgen. Fåglars beteende är både intressant och fascinerande.

Stig-Åke Svenson tog över ordförandeposten i samband med pensioneringen 2015. Då kom han närmast från Länsstyrelsen i Falun där han var chef på naturvårdsenheten.
– Jag har slitit med varg- och björnfrågorna och fenomenet rovdjur är väldigt intressant. Där såg jag hur man praktiserar exempelvis fakenews då folk ljög ihop händelser för att väcka debatt.
Nu är det dock fåglar som står i centrum och Dalarnas ornitologiska förening startade 1959.
– Vi hör nog till de äldre föreningarna, och vi har många engagerade medlemmar. Sen ingår flera lokala fågelklubbar.
Dessa klubbar finns i Avesta, Hedemora, Borlänge, Falun, Leksand och Vansbro.

Nu är det alltså dags att kolla in vinterfåglarna med start 29 januari-1 februari, och sen fortsätter det med kommunkampen i Dalarna. Den som inte vill åka runt i kommunen kan bidra genom att rapportera från fågelbordet hemma på tomten.
– Alla arter räknas i denna kommunkamp och vi hoppas på många fågelskådare, säger Stig-Åke Svenson.

Fakta Vinterfåglar inpå knuten
Under förra årets räkning var det flera så kallade invasionsfåglar som besökte fågelmatningarna, bland andra grönsiska och sidensvans. Att det kallas invasionsfåglar beror på att de uppträder oregelbundet. Vissa år kan de vara vanliga, andra år är det tvärtom.

Så här går räkningen till
Skriv upp det högsta sammanlagda antalet individer av en art som du ser vid ett och samma tillfälle. Du rapporterar endast de fåglar som äter vid din fågelmatning. Ser du först fem talgoxar, sedan åtta och därefter sex, så är det åtta som rapporteras.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS