ANNONS

Dags att sätta på vinterdäcken

DALARNA. Vintern närmar sig med allt vad det innebär. Bland annat funderingarna som uppstår kring när vinterdäcken ska sitta på våra fordon. Annonsbladet reder här ut alla frågetecken.

Det står inte på förrän det är vinterunderlag i Dalarna, men det är inte bara det som styr när vinterdäcken ska på.
Alla hjul på alla bilar ska vara utrustade med vinterdäck från och med den
1 december till den 31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon.
Men notera att om det inte är en tillstymmelse till vinterväglag på självaste julafton, eller andra vinterdagar, kan du köra med sommardäck.

Redan från den 1 oktober fick du montera vinterdäck på din bil och de måste tas av före den 15 april, förutsatt att vinterväglag inte råder. Råder vinterväglag innan och efter dessa datum är det tillåtet med dubbdäck.
Vinterväglag är det när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen och även vägrenen.
Under tiden den 1 december till den 31 mars måste vinterdäck, dubbade eller dubbfria, vara monterade om det råder vinterväglag.
Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.

Om bilar med en totalvikt upp till 3 500 kilo har dubbdäck måste även en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck.
Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får med andra ord inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.
Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.

Det här är vad som gäller
Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras med sommardäck i följande fall om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten:
– Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål.
– Vid färd den kortaste , lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.
– Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage. Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning.
– Om däcken har en fälgdiameter som är tio tum eller mindre, enligt uppgift i vägtrafikregistret.
– För anläggningsarbete eller liknande, vid körning med tung lastbil.
– Om fordonet brukas av försvaret, det vill säga försvarsmakten, Försvarets Materielverk eller Försvarets radioanstalt.
– Ett fordon får också köras trots kravet på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är 30 år eller äldre.
Källa: Transportstyrelsen

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS