ANNONS

Har du koll på alla regler för när sommardäcken ska vara på och vilka undantag som gäller? Det finns en hel del information att ta del av.
Foto: Dreamstime

Dags att börja tänka på däcken

DALARNA. Nu börjar det bli hög tid att tänka på däckbytet. Här får du den information du behöver för att göra rätt. Det är faktiskt inte det lättaste att hålla koll på alla regler.

I fjol gjorde Transportstyrelsen ett undantag på grund av coronapandemin. Det betydde att tiden att byta förlängdes i två veckor för att underlätta för både däckbranschen och fordonsägare.
Om det blir något liknande beslut i år är i skrivande stund oklart.
Så här skriver Transportstyrelsen om däckbyten och regler.
z Vinterdäck: Ditt fordon ska ha vinterdäck från den 1 december till den 31 mars, om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet från den 1 oktober till den 15 april om det är eller befaras bli vinterväglag.

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Är du osäker på om det är vinterväglag eller inte bör du inte byta till sommardäck före den 31 mars. Tänk på att det i vissa delar av Sverige kan råda vinterväglag långt in i april.
Sommardäck: Mellan den 1 april och den 30 november är du inte längre lagstadgat tvungen att köra med vinterdäck och får alltså använda sommardäck. Men innan du byter från vinterdäck till sommardäck bör du vara säker på att det inte råder vinterväglag.
Däck för fordon med släp vid vinterväglag: Det är viktigt att veta vilka däckkombinationer för fordon och släp som är tillåtna vid vinterväglag.
Mönsterdjup: Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar samt minst 5 millimeter för tunga fordon.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS