Dagens hjältar har fått nog

Sjuksköterskor, läkare, lärare, barnmorskor, hemtjänsten och skolsköterskor har världens viktigaste yrken.

Ni är de verkliga hjältar. Alla människor oavsett ålder i olika skeden av sina liv varit i kontakt med er. Ni är hjältar. Era yrken skall aktas, helgas och belönas med höga löner. Men det vi genomskådar idag är en skoningslös vardag, en följetong, aldrig som förr. Den mest akuta vård är hårt belastad. Den skadliga stressen ni utsätts för vittrar om bedrövlig arbetsmiljö som gör er sjuka tills ni flyr.

Ni ställer upp på semestertid, springer mellan sängarna och med andan i halsgropen tar ni hand om de akutsjuka med omsorg och värme. Ett stort tack. Ni som tröstar de som skadar sig själva och vakar över de sköra i livets slutskede. Ni bara finns där. Som apostlar. Ni förtjänar all respekt. Men hur länge ska ni stå ut med de arbetsförhållanden ni har?
Det är en skam för alla ansvariga.

Det är en schlager och följetong i tidningar som har spelats och skrivits inför folket under en lång tid tillbaka. Jag värjer mig inte för hård kritik, och det menar jag. Jag vet att jag har er i ryggmärgen. Många står i kö för operation. Vård skadorna ökar vid överbeläggningar och patienter dör ensamma. Det finns ingen ursäkt för de skyldiga att inte ta sitt ansvar för er arbetsmiljö. Och nu gäller det att tänka om och det är bråttom.
Ålderdom, sjukdom och skröplighet är människans eviga följeslagare och ingen klarar sig utan ER.

Alltså! Kirurger, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, vårdpersonal hemtjänsten och skolsköterskor sträck på ryggen. Ni är samhällets ryggrad. Ni står högt på rangordningen och ingen kan undgå ER. Inte ens statsminister eller Barke. Därför ska era krav besvaras utan dröjsmål.

Detta är inte en saga jag berättar utan en svidande kritik jag står för. Dagens hjältar har fått nog. Det är nu dags för att tänka om.

Katarina Gustavsson (KD)
Landstingspolitiker

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Tåg är tunga. Särskilt loken. Vanliga fyraxliga loktyper väger 80-100 ton och ger 20-25 tons statiskt (orörligt) tryck mot rälsen per axel. Med högre fart minskar trycket.
Så länge det finns folk som använder älvarna som soptippar kommer inte haven att kunna tillfriskna. Dalälven är inget undantag.
Psykisk ohälsa är något som blir allt vanligare i dagens samhälle. En grupp som ofta glöms bort är de äldre.