ANNONS

Dagabs dagar är räknade – 90 berörs

BORLÄNGE. Axfood bygger ett nytt gigantiskt automationslager i Bålsta för tre miljarder. Det får konsekvensen att Dagabs sex lager i bland annat Borlänge läggs ned.

Dagabs lagernedläggningar är planerade till 2023. Det nya högautomatiserade lagret blir ett av de modernaste i Europa ska serva både butik och e-handel.
I Borlänge jobbar omkring 90 anställda på Dagab. Besvikelsen stor berättar klubbordförande Mikael Persson för Handelsnytt. Samtligt är han glad över att förändringen inte sker i morgon utan 2023
– Jag är i grund och botten väldigt ledsen för beskedet. Men vi har tid på oss. Och vi kommer säkert få någon form av stödpaket. Det är oerhört viktigt att vi har en väl fungerande verksamhet ända in i kaklet. Annars skjuter vi oss i foten, säger han.

Angående framtiden, och om medarbetare kan tänkas flytta med till Bålsta finns inga svar idag.
Åldern på personalen i Borlänge är relativt hög på grund av tidigare omstruktureringar då man bland annat lade ner kolonialhanteringen.
– Visst finns det fler som kan tänka sig att utbilda sig och följa med. Varken vi eller arbetsgivarsidan kan svara på hur många som kan följa med just nu. Däremot har det pratats om en transporthub för körningar norrut. I bästa fall kan det bli något för oss, men det vet vi inte än, säger Mikael Persson.

Axfood har tidigare aviserat planen att skapa ett högautomatiserat logistikcenter i Stockholm. Nu står det klart att tyska Witron har valts som automationsleverantör för det nya lagret skriver bolaget i ett pressmeddelande.
– Vi bygger för framtiden. Med den nya logistiklösningen kommer vi att bli än mer konkurrenskraftiga och skapa samordningsvinster i koncernen. Vi investerar för att på ett flexibelt sätt möta framtidens behov av leverans av varor både till butikerna och direkt till e-handelskunderna, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Det nya logistikcentret innebär att stora delar av logistikverksamheten för Stockholm, Mälardalen och norrut, som idag står för cirka 60 procent av volymen, samordnas. Dessutom skapas utrymme att öka kapaciteten med minst 40 procent jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 12 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS