ANNONS

MiLiDäck som drivs och ägs av Håkan Lindsnäs och Mårten Mix fick ta emot priset som Årets Butik i Hedemora.
Foto: Mikael Eriksson

Däckverkstad stolt pristagare

HEDEMORA. MiLiDäck fick ta emot utmärkelsen Årets Butik vid Företagsfesten. Under applåder och jubel fick Mårten Lindsnäs och Håkan Mix ta emot priset.

Kunderna kommer, kunderna går, men Mårten och Håkan består. De har inte en mack ihop men väl en gummiverkstad. Sedan 1998 har Mårten Lindsnäs och Håkan Mix drivit MiLiDäck i Hedemora.
De köpte då en nedlagd gummiverkstad och återstartade den i samma lokaler som den de nu huserar i. Visserligen har verksamheten växt under de år som gått och kostym har därför fått anpassas därefter.
Från början var det Håkan som ensam svarade för verksamheten. Mårten jobbade kvar som fordonsansvarig hos AMU i Hedemora. Men 2003 valde även han att ta steget över och börja på heltid i firman.

I dag är de sammanlagt fem anställda plus att de under ruschen med vinter- respektive sommardäck behöver förstärka bemanningen med fem, sex personer till. Kundkretsen finns inom en fem mils radie kring Hedemora, och det handlar om alltifrån privatpersoner till åkerier, lantbrukare och större företag.
– Vi fixar däcken till allt från skottkärror till dumprar, säger Håkan.

Håkan säger vidare att däck till personbilar svarar för ungefär 50 procent av omsättningen, resten svarar de tyngre fordonen för. När det under 2019 kommer att införas ett hårdare lagkrav på vinterdäck för tyngre fordon finns där en delvis ny marknad att satsa på. Men både Håkan och Mårten säger att redan i dag så är det många som ser till att sko om sina tunga fordon med vinterdäck.

Vid lördagens företagsfest fick de också kliva upp på podiet för att ta emot utmärkelsen Årets Butik. I motiveringen går bland annat att läsa “killar som tar servicekänslan till en helt egen nivå”.
– Ingenting är omöjligt, säger Mårten att deras devis är.
Samtidigt handlar det om att ha kul på jobbet – att trivas tillsammans med kunderna och personal.
– Vi måste se till att anpassa oss efter kundernas behov, säger Håkan.

Mårten pratar om att de arbetar med att skapa helhetslösningar, att de erbjuder däckhotell där kunderna kan förvara sina däck och få dem tvättade och bedömda om det är dags att för nya sulor eller om de kan rulla en säsong till.

Under de 20 år som gått har det hänt en hel del med fordonsflottan som rullar på våra vägar. Fordonen har blivit alltmer avancerade och idag måste vartenda hjul balanseras. Förr så behövde de inte balansera hjulen till lastbilar men idag är det ett måste. Dessutom har trenden gått till både större fälgar och bredare däck.

De har arbetat hårt för att nå sina framgångar, för dem är en normalarbetsvecka numer 50 timmar, under högsäsongen kan det bli mer än så. Dock har åtminstone Håkan fått betala ett högt pris då han som en följd av stressen drabbades av Ménières sjukdom. Sjukdomen gjorde att han blev sjukskriven under ett års tid men nu är han tillbaka i selen men måste passa sig för att stressa allt för mycket.
Men de konstaterar också att detta inte gått utan att ha stöd från sina familjer och personal.

Runt 2005 hade verksamheten växt i sådan takt att företaget drabbats av växtvärk och behövde ta in kapital för att fortsätta att utvecklas och få en stadga i företaget. I samband med det så klev företaget Colmec in som en samarbetspartner. Att ha ett samarbete med Colmec ser de som en styrka eftersom de då kan ta del av erfarenheter från de andra gummiverkstäder som Colmec är involverade i.

Läs även: Företagare prisades på Företagsfesten

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 47 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS