Ungdomar i Borlänge Cykelklubb tränar i banorna vid Paradisbacken. Från vänster Linus Pettersson, Elin Karlsson och Johan Ekvall.
Foto: Veronica Rigtorp

Cykelklubbens arena kring Paradisbacken tar form

BORLÄNGE. Borlänge Cykelklubb har under några år aktivt jobbat med att bygga upp en cykelanläggning i och kring Paradisbacken. Allt är inte klart och det finns gott om planer på mer. Att våga och ha skoj är klubbens ledord. Så detta är nog bara början för cykelarenan.

– Under flera år och med intensivt arbete de senaste tre åren, har vi jobbat med utvecklingen av området, med fokus på bredd för alla. Men framför allt för barn och ungdomar sammanvävt med integration, berättar ordförande Patrik Ahlin tillsammans med Roger Karlsson.
I Paradisbacken och i närområdet runt backen har det skapats tre olika delområden för cykling.
Allt i ett nära samarbete med Borlänge kommun, Friluftsfrämjandet och markägare.
– Det hela handlar om att bygga något för våra medlemmar, där klubben har en omfattande motionsverksamhet. Vilken man ser ett klart ökat intresse av.
– Vuxnas intresse för cykling märker vi en markant ökning av, det växer för varje år, säger Patrik Ahlin.

Johan Nilsson bygger upp mjölksyra i musklerna genom att köra några varv i pumpområdet. Pumptrack är en bana där man med hjälp av en pumpande rörelse, driver cykeln framåt i stället för att trampa.

Att cykling kan vara något för alla, bra för folkhälsan, en social gemenskap och bra ur miljösynpunkt, är fördelar som herrarna Ahlin och Karlsson framför.
Arbetet med cykelanläggningen har skett helt ideellt med hjälp av klubbens medlemmar. BCK har i arbetet med backen ett nära samarbete med Friluftsfrämjandet och kommunen, där klubben har nyttjande rätt av kommunens mark via ett arrende avtal.
Borlänge har inga markerade leder för mountainbikes, men i det fina området som nu byggs upp i och runt Paradisbacken hoppas ordförande att en nod ska bildas. Speciellt om det ges möjlighet för att i iordningställa mer leder på Tjärna berget när omarrondering av marken är klar.
Under tiden planerna för Tjärna berget får mogna jobbar klubben med motions- och träningsleder.

Full fart nedför den kuperade backbanan för Johan Ekvall, Elin Karlsson och Linus Pettersson.

Det klubben vill få till på Tjärnaberget är en eller flera leder. Stigarna vid Mellsta parken är perfekt, men i området sker ingen regelbunden cykling, men påpekar att de är mycket nöjda att få låna de fina lederna en gång per år, under mountainbiketävlingen Borlänge tour (MTB).
– En av Sveriges roligaste tävlingar tack vare just de banorna, säger Elin Karlsson, som tävlat mycket för klubben, men just nu har tävlingsuppehåll och deltar enbart i träningen.
– Men jag har tänkt börja nästa säsong igen, berättar Elin Karlsson, 16 år.
Kamratskapet är viktigt berättar Elin och får medhåll av den lovande junioren Johan Ekvall, 15 år.

Patrik Ahlin i skogsslingan.

Upp och ner för backen cyklar de två cyklisterna tillsammans med kompisen Linus Pettersson, som har cyklingen som träning inför sin säsong där han tävlar i skotercross.
– Det här ska vara navet i vår cykelklubb, säger Patrik Ahlin om glädjen, gemenskapen och träningen.
Klubben har många som är med och tränar men väljer bort tävlingsdelen.
– Det är viktigt att få träffas i gruppen man är med i, där får vi drivkraft av varandra, förklarar Elin.
Leden intill backen är brant med kurvor uppbyggda med rejäla ”sargar” av sand, jord och stenmjöl för att åkarna inte ska sladda ur banan.

Klubben yngsta var också med och tävlade i staffeten på säsongsavslutnignen i Paradisbacken. Här är det femåriga Carl Olsson som trampar iväg på sitt stafettvarv.

Intill den öppna samlingsplatsen längst ner i backen har det byggts en pumptrack (pumpbana) där de unga gärna drar några varv som uppvärmning innan de kör i hoppen nerför stora backen. De yngre gnessar också gärna runt i den snäva och mjölksyrabildande banan. Pumptrack är en bana där man med hjälp av en pumpande rörelse, driver cykeln framåt i stället för att trampa.
Pumptracken färdigställdes redan för två år sedan och är tillgänglig för alla, liksom hela anläggningen. Många barnfamiljer, ungdomar och vuxna har hittat hit, och området är verkligen uppskattat av alla.
– Samarbete har varit helt centralt för att detta ska vara möjligt. Utan Maserfrakt och Ramirents vilja att hjälpa till hade det inte gått, menar Ahlin.

Efter målgång i stafetten var det uppsamling i backens övre del, dit cyklisterna tog sig som ett lemmeltåg.

Det ligger också många hundra timmar bakom arbetet, som gjorts helt i egen regi av ideella krafter men klubbens egna pengar samt med bidrag från SISU.
Framtidsplanerna är att utveckla området mot Övre Tjärna, i samarbete med kommunen och markägarna.
– Det skulle vara väldigt roligt om vi blir klara men området till 2023, då firar vi 100 år som förening, det hade varit toppen att få dela tillsammans med våra medlemmar och andra som gillar cykling, avslutar Ahlin.

Efter målgång i stafetten var det uppsamling i backens övre del, dit cyklisterna tog sig som ett lemmeltåg.

Föreningen bildades 1923
Den 25 september 1923 bildades Borlänge Cykelklubb vid ett möte i Folkets hus, Borlänge. Initiativtagaren till detta möte var Gunnar Löfdahl.
Redan år 1927 försökte klubben komma i gång med ”terrängcykellopp” (något i stil med dagens crosscountry) men mottogs inte av någon större entusiasm av cyklisterna då det blev stora påfrestningar på det dyrbara cykelmaterialet.
1929–1933 kom den första riktiga duktiga cyklisten fram, som hette Sigvard Eiron. Tillsammans med sin duktiga klubbkamrat Thure Sundqvist var de bland de bästa i landet.
Sigvard Eiron kom på tredje plats (1930) på ”6-dagars” som var då Sveriges största tävling vilket tyder på att han var väldigt stark av sig.
1958 gjorde Erik Dickman entré till A-klassen och fick sedan många landslagsuppdrag genom åren.
1968 kördes den första tävlingen med statusem svenska mästerskap i Borlänge och 1999 var BCK en av huvudmännen för mountainbike-SM.
1971 i Mendrisio, Schweiz, hade BCK för första gången en deltagare vid världsmästerskapen i form av Hans Källman.
1999 och 2001 var Borlänge CK den till antal licenser största klubben i landet.
1996–2001 hade ungdomsverksamheten utvecklats oerhört och summerar säsongen 2001 kring 140 deltagare i verksamheten.
2000 första VM-medaljen, ett brons, genom Madeleine Lindberg. Hon blev första professionella cyklisten i klubben följd av Åsa Hagberg som debuterade som proffs 2002 i Italien.
2011 blev ett riktigt bra år för Felicia Ferner som fick förtroendet av Svenska Cykelförbundet att representera Sverige på landsvägs VM i Köpenhamn. Hon tog även två guld på mountainbike-SM i Borås och ett silver på landsvägs-SM på Sollerön.
2019 representerar Borlänge CK:s Joel Burman Sverige i XCE-VM och tar en bronsmedalj.

Stafettvarv för en grupp.
Patrik Ahlin ordförande i Borlänge Cykelklubb.
Johan Ekvall, 15 år och lovande junior, i backbanan.
Borlänge Cykelklubbs ordförande Patrik Ahlin och klubbens Roger Karlsson innan säsongsavslutningen intog området vid paradisbacken.
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS