“Totalt 123 mil på 8 dagar. Det känns i både kropp och knopp”, återberättar en glad Annika Sandberg Team Rynkeby Dalarnas lika svettiga som givande insats för Barncancerfonden.
Foto: Sonny Jonasson

Cykelhjältar kör 123 mil för livet

FALUN. 13 cyklister. 123 mil. 1 gemensamt mål. Team Rynkeby Dalarnas taktfasta tramp samlar pengar till sjuka barn. – Vi cyklade från Malmö via Öland och vidare till Falun, och det har gått över förväntan, berättar Annika Sandberg i det empatidrivna sällskapet.
Hjärtat är bränsle i den av medmänsklighet väloljade maskin känd som Team Rynkeby Dalarna.
Som regional del av ett internationellt sammanhang spenderades delar av juli på hjul.
Annika Sandberg jobbar till vardags som skolsköterska på Slättaskolan i Falun.
När höstterminen nu tassat i gång kan hon, maken Anders Pedersen och ytterligare elva cyklister samt serviceteamets fyra eldsjälar se tillbaka på ett äventyr av diger kaliber.
– Vi har till följd av pandemin inte haft möjlighet till lika många pengasamlande evenemang eller kunnat träna tillsammans på samma sätt, upplyser Annika inledningsvis.
Och fortsätter längs en lång och levnadsglad strapats tillägnad barn som hamnat i sjukdomens väg.
– Men vi har kämpat på, och det har gått väldigt bra. Över förväntan, och det är så mycket glädje förenat i att göra det här.
Utöver den fysiska insats som avkrävs såväl individ som kollektiv, fordras också en rigorös ruljangs i fråga om allt det praktiska som omger den långa resan längs landets landsvägar.
– Vårt servicecrew är oerhört viktiga, de säkerställer allt som har med packning, logistik och transporter att göra. Mekaniker, råddare. Vi har till och med en egen kock med oss, meddelar Annika.
Traditionellt sett utgörs rutten för cykelgänget av start i Falun och målgång i Paris.
Ett scenario som två år i rad omkullkastats av covidfaktorer.
Och som fött en kreativitet vars resultat bevisas i form av pandemitrots av ädlaste sort.
Man har helt enkelt ritat om kartan för eskapaden, och därav lyckats upprätthålla ett till fundamentet livsviktigt evenemang.
– I fjol blev det i stället en turné i länet som rullade till bland annat Särna och Sälen. Och i år styrde vi alltså upp en Sverigeturné.
Etapperna på denna stavas i tur och ordning Malmö, Öland och Falun.
Annika Sandberg guidar i den oblyga prestationens processflöde.
– Cyklisterna tar tåget till Malmö, och därefter är det bara hojen som gäller.
– Totalt kör vi 123 mil på 8 dagar. Det känns i både kropp och knopp, konstaterar hon i fråga om att uppbåda såväl fysisk kondition som mental kraft att fortsätta plöja vidare.
Dag efter dag.
– Ja, och på så vis är det helt klart krävande. Men i än högre grad belönande. Vi har otroligt härlig stämning i det här gänget, framhåller Sandberg.
Med så många mil på agendan kan nästintill bokstavligt talat mycket sätta käppar i hjulen för feeling och framfart.
Och det börjar inte bra för Sandberg och kompani.
– Efter första dagens första fem kilometer pajar ett nav på en av cyklarna, berättar Annika och skrattar åt minnet.
– Med det fixat så har vi sedan en enorm tur och tajming, vi slipper dylikt trubbel hela vägen. Inte en enda punktering. Dock viss rädsla vid några halvgalna omkörningar från bilförare.
De pengar som Team Rynkebys cyklister samlar in via sin välgörande gärning tillfaller Barncancerfonden, och numera också Barnhjärnfonden via årliga arrangemanget Skolloppet.
För Annika Sandberg ligger konkreta insatser för att bistå barn synnerligen nära.
Dagens uppdrag som skolsköterska föregås av arbete på Falu lasaretts barnklinik.
– I vårt cykelteam ingår också en till tjej som jobbar som sjuksköterska. Därav blir ju också rollerna som medicinskt ansvariga våra under själva cyklingen, inflikar Annika.
Varpå hon uppmuntrar fler att ansluta det i flera led hälsoriktade Team Rynkeby. Dalarnas sammanslutning hittas på webb och sociala medier. Därtill genomför man informationsmöten och medlemsvärvning.
Annikas egen resa in i den för galärpass signifikanta gula dräkten teamet nyttjar matas av dubbla energikällor.
– Har alltid tyckt om att cykla, och när jag för något år sedan körde ”Siljan runt” såg jag ett gäng gulklädda cyklister som stannat för vätska. De såg ut att ha kul och de gjorde intryck på mig, det fastnade liksom.
– När jag sedan kom hem hade känsla, tanke och engagemang redan etablerat sig. Att få kombinera cyklingen med att samla in pengar som kommer barn till hjälp, det kan inte bli mer klockrent för mig, säger Annika Sandberg.
Team Rynkeby Dalarna. Foto: Privat
Team Rynkeby
❚ Ett internationellt välgörenhetscykellag som varje år cyklar till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. Ordinarie slutdestination är Paris.
❚ Årets upplaga gick av stapeln den 10-17 juli och utgör den tjugonde i ordningen.
❚ Team Rynkeby består av 2 400 cyklister och 550 medhjälpare fördelat på 59 lokala lag från åtta länder. Danmark (19 lag), Sverige (16), Norge (10), Finland (8), Tyskland (2), Färöarna (1), Island (1), Schweiz (1) samt ett internationellt lag bestående av deltagare från flera länder i Europa.
Källa: Team Rynkeby
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS