ANNONS

Cteks vd Jon Lind säger att det är ett coolt företag och att de nu siktar på att fördubbla sin omsättning på några år.
Foto: Mikael Eriksson

Succéföretaget som siktar mot miljarden

VIKMANSHYTTAN. Ctek ska växa ytterligare genom att i första hand ha en fortsatt tillväxt inom bolagets kärnverksamhet. Men även genom att ta klivet in på marknaden för eldrivna fordon.

Vikmanshytteföretaget Ctek siktar mot en miljard kronor i omsättning.
– Om några år, säger vd Jon Lind som svar på frågan när de når dit.
Utvecklingen för bolaget går i en rasande fart. 2013 omsatte bolaget 300 miljoner kronor, 2017 500 miljoner kronor och nästa mål är alltså att passera miljardstrecket.

Huvudkontoret finns i Vikmanshyttan, där lite drygt hälften av företagets omkring 100 anställda har sina arbetsplatser. I Vikmanshyttan finns administration, support, utveckling och testanläggning. Tillverkningen är förlagd till tre fabriker i Kina, fabriker som Ctek har kontroll över.
Runt en miljon batteriladdare tillverkar och säljer företaget under ett år.

Jon Lind säger att bolaget 2015 tog ett strategiskt viktigt beslut och det var att kreera ett utbildningscentrum för batterier, batteriladdning och det som där hör till.
– Vi vill jobba kunskapsbaserat.

Problemet var att man då inte hade några lokaler till den satsningen. Beslut togs att bygga om och anpassa en av de gamla industribyggnader som finns på bruksområdet till de behov man hade. Bakom de röda tegelväggarna göms idag toppmoderna lokaler för testning och utveckling av såväl gamla som nya produkter. Dessutom har Ctek ett samarbete med PWR racing som även de huserar i lokalerna.

Jon Lind guidar runt i lokalerna innan han slår sig ned för att fortsätta berätta om bolaget.
– Det är ett coolt företag, säger han med ett leende.
Han berättar om de fyra ben eller affärsområden som de vilar på. Det är batteriladdare till konsument, integrerade ombordslösningar för bland annat ambulanser, servicebusar med mera, professionella laddare till bilverkstäder och så client brand eller översatt till svenska laddare som anpassats utifrån kundens behov och som fått kundens varumärke på sig. Det handlar om ett 40-tal sådana laddare för märken som Porsche, Maserati och Artic Cat.

Jon Lind ser att det finns en potential att växa vidare inom dessa fyra områden som han beskriver som kärnverksamheten och även att i takt med att fordonen blir mer avancerade utveckla produkterna ytterligare, ta fram nya applikationer och att komma in på nya geografiska områden. Och det är inte enbart fordonen som utvecklas även på batterisidan sker en stor utveckling med nya typer av batterier. I dag har Ctek laddare för både gamla traditionella bly/syrabatterier och de lite nyare litiumbatterierna. Ctek har tagit fram batteriladdare för verkstäder som känner av hur batterierna mår och hur de ska laddas.

Hittills så har mycket handlat om att tillverka komponenter men ett femte ben som växt fram är att kunna leverera integrerade helhetslösningar och där Cteks produkter kommer in redan under tillverkningen av exempelvis ett fordon och inte som hittills varit på eftermarknaden.

Ctek kikar även på vad som händer inom elfordonsmarknaden eller e-mobility som det också kallas. Här finns nästa steg för Ctek att ta.
– Vi har tagit ett strategiskt beslut att manövrera oss in i elbilsbranschen.
Jon Lind beskriver det som att såväl de själva som hela elfordonsbranschen är i en uppstartsfas. Ingen vet i dag med säkerhet vad det hela kommer att landa.
– Det finns ingen tydlig standard, säger han.

Och även på infrastruktursidan finns frågetecken hur det kommer att se ut i framtiden.
Jon Lind menar att den framtida fordonsflottan kommer att ha fler olika drivlinor, allt från rena elbilar till hybridvarianter och även att de som på samma sätt som idag drivs av en ottomotor.
Med den kunskap som finns och de produkter som företaget redan idag har så är det naturligt för Ctek att ta sig in också på marknaden för elfordon.

Publicerad i Annonsbladet vecka 06 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS