ANNONS

Här håller Agnes Edlund och Ida Håkansson på med inspelning under årets Filmdagar på VBU.
Foto: Privat

“Coronagenerationen” i fokus för filmfest

LUDVIKA. 48 elever från fem länder deltog i årets upplaga av Filmdagarna som nyligen avslutats. På bara fem dagar åstadkoms tio filmer på temat “coronagenerationen”.

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad som Västerbergslagens utbildningsförbund genomfört sedan 2019. I år var Filmdagarna delvis på plats, delvis digitalt med 48 elever från fem länder i tre tidszoner. Eleverna samarbetade med VBU:s parter från Tyskland, Irland, Grekland och Kroatien och med stöd av Film i Dalarna och Västerbergslagens Kulturskola.


Eleverna arbetade i nio grupper: fem här i Ludvika på plats och fyra i andra länder. De gjorde tio filmer kopplade till ämnet “coronagenerationen” i fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, stopmotion och musikvideo.
Efter själva filmningen bytte grupperna material, så varje grupp klippte en annan grupps film. Det var också ett pedagogiskt grepp för att kunna lära sig ”att ge upp sin filmbaby”. Som final av filmveckan organiserades en online-filmpremiär med alla deltagare samt debatt med temat ”Hur är det att vara ung filmskapare i en tid av pandemi?”.

Parallellt med Filmdagarna deltog VBU i filmfestivalen FiSH som gick av stapeln samtidigt i Rostock, Tyskland. Som en del av samarbetet erbjöd VBU för Högbergsskolans elever filmvisningar i aulan – visningar av samma filmer som man kunde titta på FISH. På det sättet, när man inte kunde åka till någon festival, kom festivalen till Ludvika.
ES-, SA-media och TE-programmets elever som deltog i Filmdagarna hade också möjlighet att prata via Zoom med svenska regissörer av filmerna som visades på festivalen: med Jean-luc Mwepu (“Utan er”), med Astrid Söderberg (“A film to change a world”) och med Eric Norberg och Halvar Wallman (“Lunik 1”) som gav eleverna nyttiga råd.
– Jag tycker att det har varit otroligt roligt och intressant. Eftersom det nu var digitalt fick man ta ett mycket större ansvar över sitt arbete och på så sätt utvecklas inom filmskapandet genom att filma, redigera och planera. Och framförallt att få samarbeta både med min grupp och grupperna vi fick och gav material till, berättar Ida Håkansson, en av VBU:s elever.
Insänt av:
Marija Ratković Vidaković

 

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS