Mångfacetterade Gaupa är nu kontrakterade till Nuclear Blast, ett av världens största skivbolag.
Foto: George Grigoriadis

Cool katt från Falun förenas med tyskt bjässebolag

FALUN. Från snackis till sensation. Från Falun vidare till vidunderliga vidder. Mot nya mål i musikens majestät. Gaupa är nu bundis med ett av världens största skivbolag. – I september påbörjar vi inspelningen av ett album som landar under nästa år, berättar gitarristen David Rosberg apropå bandets första utgåva på tyska bjässen Nuclear Blast.

Telefonen ringer i Gaupa-lägret. Personen i andra änden av digitala synapser avslöjar landskod +49.
Tyskland.
Mannen som signalerar Falukvintetten Gaupa heter Jens och har sin yrkesroll knuten till skivbolaget Nuclear Blast, en av världens absolut främsta och mest långlivade aktörer i sitt gebit.
Han meddelar ett från bolagets sida stort intresse för framtiden tillhörande tonala tornadon med verk som “Febersvan”, “Vakuum” och “Mjölksyra” på sitt samvete.
Bandet har å sin sida inledningsvis vissa tvivel på samtalets äkthetsnivå.
– Vi trodde nog alla att det var någon form av spam, skrattar gitarristen David Rosberg åt minnet.
– Det kom verkligen från ingenstans, men det visade sig att de haft span på oss. Vår livestreamade releasekonsert i fjol gjorde tydligen intryck och de har också följt vårt hyfsat höga aktivitetstempo och den positivt tilltagande låtströmningen.

Kontakten kanaliserar ett kontrakt kritat av bolag och band.
Och om cirka en månad inleds alltså studiovistelser i syfte att föreviga ett album som sannolikt placerar Gaupa några rejäla snäpp upp på den globala musikradarn.
Hemvisten hos omvittnat essentiella länskraften Dalapop har skänkt stuns i steget i en ansats som nu närmar sig avsats.
Gaupa – jämtska för “lokatt” – är redo att ta språnget.
– Kontraktet är på ett album inklusive omslagslayout, videor och dylikt. Och om alla inblandade är nöjda och glada har vi också option på två album till, förklarar David.
Och fortsätter:
– Vi är överens i en väldigt bra känsla, vilket styrks av att bolaget ger oss full frihet i att fokusera på musiken. De gör det som de kan bäst, och vi sköter det vi kan bäst, framhåller han i taggade tongångar.

Det kreativt potenta sällskapet kan nu vältajmat nog se sitt tidigare licensavtal med ett ett annat tyskt vinylbolag löpa ut, vilket skänker ytterligare luft under vingarna i det nya äventyr man nu initierar.
Som musiker utgörs denna ruta ett som så ofta av musicerandets själva kärna – låtsnickrande.
– Ja, nu råder stort fokus på att skriva många nya låtar, bekräftar David Rosberg.
Varpå den flyhänte strängbändaren ger en regirelaterat rafflande rapport från ett näringsrikt nav av inspirationer, influenser och personliga egenskaper.
Som utmynnar i en veritabel bomb av metoder och tonsatta tilltal.
Högt och lågt, starkt och svagt, omtumlande blytungt och viskande lätt – Gaupa är en svårkategoriserad kameleont med fem huvuden och femtusen färger i verktygslådan.
– Vi har ju så enormt olika individuella utgångspunkter att det nästan inte kan bli på annat sätt än att det blir som det blir, skrattar David.

Bandmedlemmarna – som förutom David lystrar till Emma Näslund (sång), Daniel Nygren (gitarr), Erik Sävström (bas) och Jimmy Hurtig (trummor) – äger meritlistor som innefattar alltifrån singer-songwriter till death metal. En i allt väsentligt oblyg helhet som omfamnar vissa element från stonerrock och doom i samspel med ett drabbande sinne för melodier.
Summa summarum:
– Vi brukar kalla det för tung rock, rakt av, säger David om rubriceringen för en enhet som släcker törsten i en uppsjö rytm- och riffbrunnar.
Han utvecklar:
– Och ovanpå det rent musikaliska har vi Emmas röst som är väldigt stark och egensinnig. Sammanfattningsvis blir det vi. Ingen uttalad specifik nisch, men ändå med något slags tydlig identitet.
En smältdegel som av allt att döma lockar såväl dödsare som visvän, popsnöre som rocker.

De senaste helgerna har därtill sett bandet pyssla med något för de senaste 1,5 åren så pass extraordinärt som livespelningar.
Ett forum synnerligen bekvämt för en femma som tidigare bland annat förärats titeln “Årets liveakt” vid Dalecarlia Music Awards.
På andra sidan pandemin, med storbolagskrafter i ryggen och ny platta som front torde utsikterna för nya strövtåg längs både nationella och internationella scener kunna tolkas som goda.

Gaupa, vars katalog hittills omfattar en fullängdare och flertalet singelsläpp, nyttjar dessutom svenska som tilltal i majoriteten av sina låttitlar.
Och lyrik på engelska.
Ett uttryck som förvaltas så känslostarkt och välriktat i epos som “Hjulet” och “Klarvaken” att det fängslat mången lyssnare bortom blågula gränser.
David Rosberg vittnar om den väg som nu väntar på bandets ömsom tassande, ömsom tusen ton tunga steg framåt på en resa vars rutt ritas av dem själva.
– Skivprocessen är i gång, och vi kommer ånyo spela in tillsammans med Erik Berglund vid spakarna.
– Hela världens musikscener briserar troligtvis på nytt nästa år, så man får välja bästa möjliga tajming att släppa skivan. Gissningsvis under sommaren 2022, spår han.

Musikerlivet styrks också i sin kontext via livet bredvid studion, scenen och replokalen.
– Ja, hela bandåtagandet ramas in av att flera av oss är föräldrar och även har ordinarie jobb, berättar David Rosberg.
– På det hela taget känns det oerhört bra, och vi är som band jäkligt glada att vi nu plötsligt är på ett av världens största skivbolag.

Gaupa – David Rosberg, Jimmy Hurtig, Emma Näslund, Erik Sävström, Daniel Nygren. Foto: Johanna Aspfors
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS