ANNONS

Johnny Andersson kan se tillbaka på en lyckad comeback i VM-deltävlingen Svenska rallyt, så lyckad att han nu blickar fram mot en start i det finländska VM-rallyt som körs 26 till 29 juli.
Foto: Mikael Eriksson

Comebacken i VM gav mersmak

SÄTER. Comebacken i Svenska rallyt gav R-sport Swedens teamchef Johnny Andersson mersmak. Äventyret slutade med en 25:e plats totalt. Och nu tar Johnny sikte på det finländska VM-rallyt.

Mannen bakom rallysatsningen R-Sport Sweden, Johnny Andersson, kan se tillbaka på en lyckad comeback i Svenska rallyt som ingår i rally-VM. En 25:e plats får ses som fullt godkänt med tanke på att det var 18 år sedan han senast körde tävlingen och att uppladdningen stördes av en förkylning som tvingade Johnny att avstå det sista genrepet Bergslagsrallyt. Han var in i det sista tveksam till att kroppen skulle orka med en start i Svenska Rallyt men till slut så kände han sig så kry att rallyt gick att genomföra.

Efter att ha haft ett par veckor på sig att smälta sina intryck så är han nöjd, han konstaterar att årets upplaga var det tuffast på många år. Dock hade det inte suttit fel med några fler träningsmil i bilen innan rallyt. Med höga snövallar fanns det inte utrymme för några misstag.
– Så länge vi kunde hållas oss mitt i spåren så hade vi bra fäste, utanför spåren blev man passagerare, säger han och tillägger att de körde med marginal för att ta sig runt.

De flesta i resultatlistan framför Johnny och kartläsaren Mikael Johansson var VM-åkande rallyteam. Och att som ett privatteam konkurrera med dem är inte helt lätt. De hade ett envig med juniorvärldsmästaren, där Johnny till slut fick se sig slagen. Men innan dess hade de sträcka för sträcka växlat position i resultatlistan.

Även om det är svårt för honom att inse så säger han med eftertanke att han måste acceptera att man befinner sig på den här nivån.
– Man vill ju alltid göra det lite bättre, säger han.
De erfarenheter som han får från sitt eget tävlande för han över på teamets två andra chaufförer, Jari Liiten och Pontus Åhman.

Men att kombinera rollen som teamchef och mekaniker med chaufför sliter.
– Målet är att vi i teamet ska ha en heltidsanställd mekaniker, säger han.
Men det är inte lätt att hitta en sådan nyckelperson. Men de söker efter rätt person. Och de söker även efter fler personer som kan hoppa in och hjälpa till med olika saker.

Då återkomsten i Svenska Rallyt smakade mer så har Johnny redan nu satt två nya mål. Dels att nästa år köra Svenska rallyt igen. Och dels att i sommar komma till start i det finländska VM-rallyt som är VM-seriens snabbaste rally. För att lyckas med det så kommer R-Sport att inleda ett samarbete med ett finländskt team.
– Och så är planerna att köra något rally i Finland innan VM så jag får lära mig karaktären på vägarna.

Publicerad i Annonsbladet vecka 11 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS