ANNONS

Falun-Grycksbo tur och retur med veterantåg tilltalade både barn och vuxna. Här ses ett förväntansfullt sällskap tagga i gång för att rocka räls i svunna tiders inramning. Från vänster Viktoria Österlund med sonen Jack samt Per Nordlund och Anna Österlund med sönerna Valter och Alfred.
Foto: Sonny Jonasson

Comeback för ångtåg Falun till Grycksbo

FALUN/GRYCKSBO Gamla tiders ångtåg trollbinder nya generationers resenärer. Faluns barnfamiljer och järnvägsentusiaster gick man ur huse för ett tufft nostalgiäventyr.

I fjol blev det inga turer med ångtåg på sträckan. Men nu tuffade en frustande best ånyo Grycksbo tur och retur så det bara visslade om det.
Veterantåget puffar i gång vid de gamla lokstallarna och fyller stationsområdets kyliga morgonfasad med en mäktig ridå. På perrongen väntar järnvägsentusiaster och mängder av barnfamiljer på att få borda vagnarna kopplade till det klassiska ångloket. Fordon och personal för den välbesökta tilldragelsen tillhör Museiföreningen Gefle-Dala Jernväg (MfGDJ) samt Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg (SKÅJ), båda ideella rörelser.
– Vi hade nog på känn att det skulle bli mycket folk från och med avgången runt lunchtid, säger Torsten Bodin från Museiföreningen Gefle-Dala Jernväg.
– Men att det skulle vara så här välbesökt redan klockan tio är en överraskning och givetvis väldigt roligt, fortsätter han och får medhåll från sina kollegor.

De yngsta resenärerna betraktar storögt omgivningarna och yttrar hänförda beskrivningar av loket, vagnarnas dåtida inredning och vid pausen i Grycksbo står kioskens konfektyr- och kakutbud i fokus.
Nostalgifaktorn och den för samtiden ovanliga synen med ett ånglok som plöjer genom landskapet accentueras av de många åskådare som intagit kameraläge på sträckan Falun-Grycksbo-Falun.
Museiföreningen Gefle-Dala Jernväg bildades 1974 och har sitt högkvarter vid lokstallarna i Falun.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 50 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS