ANNONS

I Dalarna har projektet rivstartat på allvar. Via ett samarbete med Visit Dalarna har Clockwork kommit i kontakt med ett 60-tal företag inom besöksnäringen. Helene Söderlund Clockwork, Jonas Rosén Visit Dalarna
Foto: Cliockwork

Clockwork in i besöksnäringen via Visit Dalarna

FALUN. Clockwork, bemanningsföretaget från Falun, ger sig nu in i den snabbt växande besöksnäringen i Dalarna via ett samarbete med Visit Dalarna och Tillväxtverket.

Samtidigt som turismen ökar i Sverige brottas besöksnäringen med stora utmaningar kopplat till kompetensförsörjning.
Via ett samarbete med Visit Dalarna har Clockwork kommit i kontakt med ett 60-tal företag inom besöksnäringen.
– Branschen skriker främst efter kockar, serveringspersonal och receptionister, berättar Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.
– I norra Dalarna handlar det främst om skidanläggningar öppna vintertid medan södra Dalarna har svårt att hitta personal till sommarens turistmagneter, säger Jonas Rosén.
Via Visit Dalarna fick Clockwork kontakt med Maria Halvarsson som driver Storsätra Fjällhotell i Grövelsjön. Inför säsongen saknade Maria kockar till köket.
– Det känns otroligt kul och skönt att vi fick ihop det via Clockworks kanaler och nätverk. Vårt geografiska läge är en utmaning eftersom det inte finns så många boende på orten. Det gör att vi behöver söka brett för att hitta människor som kan tänka sig att bo borta en hel säsong. Då gäller det att locka med mervärden som personalboende och möjligheter att kombinera jobbet med skidåkning och friluftsliv, säger Maria Halvarsson.
Clockwork vill ha fler utmaningar:
– När vi väl fick chansen att hitta en kock till Storsätra Fjällhotell såg vi det som en spännande utmaning. Besöksnäringen är en bransch som har en vana av att lösa det mesta på egen hand utan hjälp från bemanningsföretag. Det var kul men också nervöst att få förtroendet att prova, därför blev vi så otroligt glada när vi sedan fick in flera bra ansökningar, säger Helene.
Innan 2030 räknar Visit Dalarna med att det kommer att skapas 4 000 nya jobbtillfällen inom besöksnäringen, bara i länet.
– Det behöver vi hitta personal till och där ser jag MatchaBättre som en otroligt viktig satsning. Jag blev väldigt glad när Clockwork kom med frågan om vi kunde göra satsningen tillsammans med Tillväxtverket i ryggen, säger Jonas Rosén.
Sedan förra hösten driver Clockwork projektet MatchaBättre2020, som till två tredjedelar finansieras av Tillväxtverket. Målet är att till nästa år sysselsätta hundra kandidater som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden. Inom projektet ska Clockwork träffa cirka 200 företag i Dalarna, Gästrikland, Norduppland och Hälsingland.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Falun v47

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS