Stadsfiskal Gottliebsson, till vänster, och hans styrkor poserar stolt framför de beslag som gjorts hos bygdens hembrännare.
Foto: Region Dalarnas länsarkiv

Clintan-kopia från förr i Ludvika

LUDVIKA. Ludvika var i juletider mer torrlagt än vanligt. Statsfiskal Ludvig Einar Gottliebsson och hans mannar poserar stolt efter lyckade tillslag emot traktens hembrännare.

Den bild som historien målar upp av en av traktens mest framgångsrika brottsbekämpare är inte helt olik en Clint Eastwood-karaktär.
Gottliebsson kom till Ludvika i seklets början, då som kronolänsman. Han var redan en driven brottsbekämpare, med breda erfarenheter av yrket. Tjänstgöringen vid detektiva polisen i Stockholm sticker ut en smula i listan över hans meriter.
Beskrivningen av hans karaktär kan föra tankarna till karaktärer, vanligt förekommande i tidiga Hollywoodproduktioner med Clint Eastwood i huvudrollen.
“Han var en skicklig ryttare och skötte större delen av sitt ämbete från hästryggen, var emellertid inte rädd av sig utan lät bråkstakarna veta att de hade med en kraftkarl att skaffa.”

Den mest uppmärksammade utredningen som framgångsrik genomfördes under ledning av Gottliebsson var jakten och infångandet av den dömde mördaren Carl Ludvig Granlund, Gardist-Kalle”, sommaren 1916.
Bevis i form av den kula som passerat genom mordoffrets, Sköld Per Johan Hedberg, nacke och hals kunde efter en omfattande brottsplatsundersökning säkras i en trädstam i området. Mycket tyder på att erfarenheter från åren som detektiv i huvudstaden kom att bli helt avgörande.
Han satte även stopp för den vid tiden fruktade Halvarsligan härjningar i bygden.

Polissysslor som hörde vardagen till var att hantera den dryckenskap som utgjorde grunden till många vid tiden stora problem. Jakten på hembrännare antog Gottliebsson med stor passion och inte minst fotografiet härintill tyder på att den åtminstone ibland rönte stor framgång.
Det av Ludvika Hembygdsförening utarbetade lexikon över händelser från förr vet att berätta att tillslag förekom även i försäljningsleden.
“Stånd-Lina hade i början av 1900-talet ett stånd, en kiosk, vid bron om går över strömmen till det gamla bryggeriet. Hon sålde där kaffe, munkar och lingonbrus. Öl sålde hon också, men det var inte lagligt, vilket vållade henne många kontakter med Rättvisan (statsfiskal Gottliebsson).”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS