ANNONS

Lotta Bergstrand byggde en utomhusbar när besökarna uteblev efter coronapandemin i april. Ett lyckokast för sedan kom de svenska besökarna tillbaka till cigarrfabriken utanför Säter och hade en coronasäkrad plats att njuta av sommaren och cigarren man köpt.
Foto: Bo Joffer

Cigarrfabriken har blivit hett besöksmål i Säter

Lotta Bergstrand har skördat en ny rekordskörd av tobak från sina i år 500 plantor vid odlingen i byn Rönningen söder om sjön Ljustern utanför Säter.

Besöksrekord trots coronaviruset och totalstopp under april.
Säter har fått ett nytt besöksmål.
500 personer besökte dem på en och en halv månad sedan de öppnat gårdsbutiken med sitt rökrum och servering i fjol.
Och i år blev det en ny rekordsommar.
– Det har varit ett jätte-bra år. Skylten ute vid Smedjebacksvägen kom på plats i april 2020. Sedan lockade våra cigarrevent många besökare, januari till mars hade vi massor med event. Sedan kom coronan så i april tog det stopp, då byggde vi en utebar. Det blev ett kanonbra komplement för vi har bara plats med ett sällskap åt gången i butiken i sedan tog besökandet fart igen i maj, berättar Lotta Bergstrand.

En strid ström av besökare har det varit sedan dess.
– Under den tre dagar långa skördefesten hade vi 535 besökare och 150 föreläsningar. Och vilken tur att vi byggde utebaren för där kunde sällskapen vänta på sin tur, skydda sig mot solen eller njuta av en cigarr och utsikten in mot stan över Ljustern, berättar Gunilla Bergstrand.
– Vi har klarat av det bra men det har gått åt mycket handsprit. Under sommaren har besökare kommit med husbil, till fots, med bil, med båt eller flotte över sjön. I år har det nästan bara varit svenskar på besök, berättar Lotta Bergstrand.
– Men ryktet om världens nordligaste tobaksodling och cigarrfabrik sprids så när viruset är borta så kommer antagligen våra utländska gäster tillbaka, tror Lotta.

Bergstrands har också köpt en 1,2 hektar stor strandtomt på andra sidan grusvägen som går genom byn. Där står också en i dag tämligen förfallen sommarstuga, till nästa säsong blir det bed and breakfast i stugan och parkeringsbekymret ska byggas bort:
– Dagens husbilar är rätt stora och tar upp hela vår parkering i dag. Vi har fått allt fler långväga gäster men det finns plats att bygga bättre parkeringsmöjligheter. Det är nog så att vi måste göra vår första anställning till sommaren 2021.

Lotta, som handrullar sina cigarrer, tror dock inte att deras första anställda kommer att börja med det utan det handlar om att ha ytterligare kraft att ta emot fler gäster:
– Det som är så spännande är mötet med alla människor som kommer, säger Lotta som började sin hobbyodling 2016 som blev kommersiell 2018 och därefter har det handgripligen bara rullat på.
Vem hade ens anat när Lotta startade då att det skulle bli event året runt.
De har också börjat servera olika maträtter och fått utskänkningstillstånd.
Det ovanligaste de varit med om tillsammans med sina nya gäster är nog en av besökarna som alltid dricker julmust till sin cigarr, annars är det vanligt att man till sin cigarr vill avnjuta ett glas med rom som Lotta gillar, konjak eller whiskey.

Årets och fjolårets majmånader har varit mycket varma och det innebär att några av de 500 tobaksplantorna då riskerar att gå i blom, då avstannar tillväxten så 15-20 plantor har fått bytas ut.
Återförsäljare av cigarrer har anmält sitt intresse men Lotta konstaterar att de själva säljer alla sina cigarrer. Odlingen av tobaksbladen skulle Bergstrands kunna öka men inne i cigarrfabriken har man inte plats och kapacitet att ta fram mer tobak. 1 500 cigarrer kan det bli varav en limiterad årgångsvolym på 1 000 cigarrer.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS