ANNONS

Stefan Nyberg vid det gamla Mässingsbruket mellan Avesta och Bjurfors. En av platserna där man kommer att kunna hitta en Checkpoint under våren och sommaren.
Foto: John Leander

Checkpoints ska locka ut Avestaborna i skogarna

AVESTA Det finns alltid något nytt att hitta i skogarna kring Avesta. Så har Avesta OK tänkt när de satsar på ”Hitta ut”, ett koncept där ”checkpoints” placeras ut i skogen för att hittas

”Hitta ut” är från början Svenska Orienteringsförbundets koncept och pågått aktivt i över ett decennium. Under coronaåret fick det ett lyft med uppemot 100 000 deltagare på 57 olika platser i landet. Bland annat i Hedemora där ungefär 1 300 personer vällde ut i skogarna för att leta checkpoints, eller hållpunkter som det enklast heter på svenska. Antingen på klassiskt orienteringsmanér med hjälp av karta och kompass. Eller med hjälp av en digital app som man kan ladda upp i mobilen.

Där arrangerades evenemanget av IFK Hedemoras orienteringssektion och nu vill Avestas Orienteringsklubb inte vara sämre.
– Vi har kikat på det i flera år och tycker att det är dags att köra i gång. Just i dessa tider är det extra intressant då det är många som rör sig ute i skog och mark, säger Avesta OK:s ordförande Stefan Nyberg.

Det kommer att bli gott om hållpunkter och inte bara i skogarna meddelar Stefan. Även i centrala Avesta kommer man att kunna leta upp dem.
Men sammantaget är förstås tanken att folk ska hitta ut i skogen och gärna för att upptäcka områden och platser där man inte har varit förut.

Områden som nämns kring Avesta är Nybyberget mot Tråbacken och vidare mot Bjurfors, Lillsjön, liksom Åsbo, skogsbo med Get-Johannaskogen.
– Och nu har vi ett område i Fors också och jobbar på att få med ett till område i Horndal vid Fornby Klint, säger Stefan Nyberg.

Evenemanget, som pågår från den 10 maj till 30 september, byggs upp för att vara riktigt tillgängligt för alla. Till exempel ska det blir fyra svårighetsgrader.
– Ja, det blir en fjärdedel för cykel- och rullstolsburna, sen blir det en fjärdedel ”lätt” där man till exempel kan hitta en hållpunkt vid en stigkorsning. En fjärdedel blir medelsvår och en fjärdedel blir svår, där hållpunkterna ska vara åtminstone 100 meter från en stig eller väg.

Ambitionen är att få så många kommuninvånare som möjligt att bli sugna på att jaga checkpoints. För att uppnå det är det tänkt att kartor ska delas ut till alla hushåll i Avesta, vilket förvisso kommer att kosta pengar. 80 000 kronor räknar man med och än så länge saknas det fortfarande omkring 30 000. Klubben har ansökt om pengar hos kommunen. Om man ändå skulle ha för lite pengar i slutändan blir det ett något nedbantat event, för genomföras ska det.
– Det blir ingen ekonomiskt bra affär i år med det ser ut att gå. Kanske blir det att vi trycker färre kartor.

Vilka positiva effekter hoppas ni på att det här evenemanget ska ge?
– En goodwill för hela orienteringen förstås. Sen har vi förstått att det inte ger så mycket för klubbarna. Det är 15 procent som nämner att de är intresserade fortsätta på något vis efteråt. Men vi hoppas att många får roligt. Det är bra för familjer och det är alltid kul att se att folk röra sig och vara ute i naturen. Och kanske finner de några nya platser.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS