ANNONS

Författaren Charlotta Kåks Röshammar, från Hedemora, tillsammans med ett par exemplar av sin bok “Ett helt nytt liv – porträtt av tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige”.
Foto: Martin Röshammar

Charlotta skildrar kvinnor som startat om i Sverige: “Inte bara solskenshistorier”

HEDEMORA/LUDVIKA Charlotta Kåks Röshammar, från Hedemora, har skrivit boken “Ett helt nytt liv – porträtt av tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige”. Initiativet kom från Ludvika kommun och författaren har jobbat med boken i fem månader. “Dessa kvinnor har kämpat hårt men de har fått en lycklig fortsättning, säger Charlotta Kåks Röshammar.

Det hela började med att journalisten Charlotta Kåks Röshammar såg en annons som hon nappade på. Ludvika kommun sökte någon som ville skildra hur flera kvinnor kommit till Sverige, från olika håll i världen och berätta deras livshistorier.
– Josefina Bylund, som jobbar med arbetsmarknad och integration på Ludvika kommun, kom i kontakt med flera inspirerande kvinnor som hade intressanta livshistorier. Hon föreslog att dessa historier borde skildras i en bok och det hela finansierades via Finsam Västerbergslagen, förklarar Charlotta Kåks Röshammar.

Så här ser omslaget till boken “”Ett helt nytt liv – porträtt av tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige” ut. Foto: Konsai förlag

Hon anställdes via Ludvika kommun för att ta sig an arbetet, vilket hon började med i maj.
– Josefina hade några förslag på kvinnor att intervjua för boken och så efterlyste jag några andra. Det här passade mig perfekt. Jag har jobbat som arbetsmarknadsjournalist och kulturjournalist. Dessutom är jag delägare i Konsai förlag, vilket var viktigt då Ludvika kommun ville ha någon som kunde göra hela arbetet med boken, säger Charlotta Kåks Röshammar, som kommer från Hedemora men numera bor i Stockholm.
– Men vi har sommarstuga i Brattfors utanför Garpenberg, så jag har kvar kopplingen till Hedemora kommun, säger hon.

Var det svårt att få kvinnorna att ställa upp?
– Nej, det var ganska enkelt men vi hade några som hoppade av under resans gång. Det är tuffa saker att berätta om, särskilt när det ska skildras i en bok. Det är inte bara solskenshistorier. Dessa kvinnor har kämpat hårt för att komma in i det svenska samhället men de har fått en lycklig fortsättning. Flera av dem har flytt hit medan andra har följt med en make som fått jobb i Sverige, säger Charlotta Kåks Röshammar.

2015 såg Hedemorabon Tamara Zuljevic sig själv i alla nya asylsökande. Hon kom själv som flykting från Bosnien för snart 30 år sedan. Foto: Charlotta Kåks Röshammar

De tolv kvinnorna som skildras i boken är bosatta i Ludvika, Smedjebacken, Borlänge och Hedemora.
– Sedan är det en som flyttat till Skutskär och en som bor i Stockholm. Men de båda har bott i Dalarna tidigare. Tanken med att skildra deras berättelser är att visa att det inte behöver vara omöjligt att få jobb när man kommer till Sverige som kvinna. Vi hoppas att de här inspirerande kvinnorna kan inspirera andra, säger Charlotta Kåks Röshammar.

Är det något särskilt som du tar med dig, från det som kvinnorna berättat?
– Alla berättelser, som är olika för varje person. De är inspirerande och glada över att få förmedla sin historia vidare. Men samtidigt är det tufft att höra om hur det är att leva i en sådan patriarkal struktur, som många av dem levt i, och som i vissa fall finns kvar även här i Sverige.

Najma Abubakar blev svetsare trots omgivningens motstånd. Foto: Charlotta Kåks Röshammar

Charlotta vill gärna lyfta fram Najma Abubakar, som nu jobbar som svetslärare på Yrkesakademin.
– Hon hade tidigare jobbat som hennatatuerare och en arbetsförmedlare föreslog att hon skulle utbilda sig till svetsare, som påminde lite om att tatuera. Många av kvinnorna i boken har studerat i sitt hemland. Det underlättar att komma in i samhället om man har en bakgrund att studera. Men alla kvinnorna som jag skriver om har en stark drivkraft. De har tagit sig hit, av olika anledningar, och lyckats ta sig in i samhället, säger Charlotta Kåks Röshammar.

Maram Jabr var statslös palestinier i Syrien tills kriget kom och familjen flydde till Sverige. Nu siktar hon på att jobba inom FN. Foto: Charlotta Kåks Röshammar

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter och Ludvika/Smedjebacken) nr 50, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS