Hoppas kunna locka 100 000 till Bjursås


Foto:
Nu syns krönet på den ekonomiska uppförsbacken för skidanläggningen i Bjursås. Förra säsongen såldes 32 000 dagkort – dubbelt så många som föregående år.

– Vi tror på en lugnare tillväxt i år, men inom några år känns 100 000 skiddagar inte orimligt, säger Per Kempe, VD för Bjursås Skicenter & Camping AB.

Bokslut från skidanläggningen i Bjursås har under senare år huvudsakligen omfattat röda siffror. Tidigare ägare har betalat dyrt för sitt engagemang.
Per Kempe anlitades ursprungligen av konkursförvaltaren för bringa ordning i boet. Hans engagemang väckte ett intresse för att driva anläggningen i egen regi. Den första september förra året omsattes den tanken i verklighet då han blev huvudägare i anläggningen.
Nu, halvannat år senare, är hans optimism orubbad.
– Uppgången överstiger alla våra förväntningar. På knappt två år har vi fördubblat volymen både vinter och sommar, avslöjar han.

Bokslutets siffror är fortfarande skrivna i rött.
– Om vi velat hade vi kunnat krama ur rörelsen ett nollresultat redan i somras, men vi har valt att göra tämligen tunga investeringar i anläggningen istället, avslöjar Per Kempe.
Utbyggt snösystem, upprustning av liftsystemen, renovering av värdshuset och en fördubbling av antalet skidutrustningar för uthyrning är de tyngsta utgiftsposterna. Antalet helårsanställda har ökat från sju till tio. Under skidsäsongen, som om allt går som det ska kommer att pågå mellan helgen före jul och påsk, förväntas lönelistorna omfatta ungefär 60 namn.

Företaget utökar sitt engagemang i Bjursås då de tar över arrendet av Dössberget. Bjursås hembygdsförening ska nu som förr vara ägare.
– Dössberget är på sikt otroligt viktigt för Bjursås sett som helhet. Det är ett hedersuppdrag att få Bjursås hembygdsförenings förtroende att sköta och ytterst försiktigt vidareutveckla den fina verksamhet som redan finns där.
Möjligheten att utveckla Bjursås som besöksmål även under sommartid var avgörande för Per Kempes beslut att gå in som ägare i skid- och campinganläggningen. Sommarens 73-procentiga ökning av antalet stugbokningar styrker hans teori.

För en dryg vecka sedan valdes Per Kempe till ordförande för Vasaloppet.
– Jag är stolt över att ha fått det uppdraget. Vasaloppet är snudd på religion i min och min frus familj, där alla under väldigt många år arbetat med arrangemanget.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

BORLÄNGE. Det svenska flygbolaget Nextjet ställer omedelbart in alla flygningar. Företaget kommer att ansöka om konkurs, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
BRUNNBÄCK. V-Dala miljö- och byggförvaltning har tagit fram ett program för Tjärnsjön där syftet är att utreda nya områden för bostadsbebyggelse.
FALUN. Nästa år inleds bygget av den nya stadsdelen Surbrunnshagen. Förberedande markarbeten är redan påbörjade.