ANNONS

Siv Vikström, Britta Danielsson, Lennart Vikström och Torsten Vallenius ser till att Norbergs camping rullar på.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Campingsäsongen rullar igång i Norberg

NORBERG Semester och campingliv känns extra efterlängtat efter en kall vår. Nu är inte dåligt väder något som hindrar husvagnsfolket och på Norbergs camping var säsongen igång i april. – Vi har 65 långliggare på plats och snart fylls det på med rullande gäster. Vi har 104 platser plus fem campingstugor, säger Britta Danielsson, sekreterare i Caravan Club Västmanlandssektionen.

Siv Vikström Britta Danielsson både jobbar och bor på campingen under sommarsäsongen. “Det här är socialt och vi trivs”, säger Britta Danielsson.
Caravan Club är indelad i 18 sektioner över hela landet och Norbergs camping hör till U-sektionen, det vill säga Västmanlandssektionen. Inom varje sektion finns en styrelse och olika kommittéer som ansvarar för verksamheten.
– Campingen drivs på styrelsens uppdrag och verksamheten sköts av ideella krafter. Vi har 1 550 medlemmar i U-sektionen, men här får vem som helst campa och vi har inget krav på medlemskap, säger ordförande Torsten Vallenius.
Vi träffas i receptionen och förutom Torsten Vallenius och Britta Danielsson är sektionens allt-i-allo Siv Vikström på plats tillsammans med maken Lennart Vikström som är vice ordförande.
– Från början hade Västmanlandsektionen ingen egen camping. Sektionen bildades 1961 och träffarna hölls på olika platser, säger Torsten Vallenius.
I maj 1985 skrev sektionen avtal med Norbergs kommun om att arrendera Norbergs camping som hade gått med förlust i många år.
– Men redan första året som Caravancamping ökade beläggningen från cirka 9 000 besökare till drygt 15 000 besökare och förlust blev till vinst, säger Torsten Vallenius.
Efter två år, 1985, byggde frivilliga krafter en samlingslokal som fick namnet Kultrycket och som har en central plats än idag.
Även om sektionen förfogade över campingen var önskemålet att stå som ägare och 1988 fick man köpa anläggningen av Norbergs kommun. Sedan dess har man bland annat byggt servicehus och reception eftersom den ursprungliga byggnaden förstördes vid en brand. En bastu har också kommit till på frivillig väg och campingen är uppskattad.
– Förra året sålde vi åtta stugor som fraktades vidare till närområden, så nu finns det ställplatser för husbilar, säger Britta Danielsson.
– Det har sålts mycket husvagnar och husbilar och det märker vi av här, säger Torsten Vallenius.
De flesta gästerna kommer från Avesta, Västerås och Köping men sedan är det spritt med besökare från både Sverige och andra länder.
– I juli rullar gäster från olika delar av landet in på campingen. Även från andra länder, främst Tyskland, men inte förra året då det blev stopp på grund av pandemin, säger Britta Danielsson.
– Campingen ligger bra till och Norberg omgärdas av vacker natur, sjöar och trakten har en intressant järn- och gruvhistoria, säger Torsten Vallenius.
Att campingen är uppskattad även av styrelsen är uppenbart och samtliga är eniga om att husvagnsliv både är socialt och innebär en frihetskänsla.
– Det är trevlig med en mindre och naturnära camping och vi har haft vår husvagn här sedan 2001. I yngre dagar drog vi runt med husvagnen över stora delar av Sverige, men nu är det skönt att vara stationerad, säger Siv Vikström.
Festlokalen Kultrycket är en uppskattad träffpunkt och Britta Danielsson berättar att tacoafton och pubkvällar lockar många gäster.

Jobbar ni själva även under högsäsong?
– Nej, när skolorna slutat får vi hjälp av två skolungdomar och vi har ju en del försäljning, bland annat godis, glass och dricka, säger Britta Danielsson.
På frågan om de brukar få problem med stökiga gäster svarar Torsten Vallenius:
– Nej, och den som inte sköter sig får åka hem. Vintertid har vi däremot haft problem med inbrott och inbrottsförsök.
Nu ser styrelsen fram mot sommarsäsongen då husvagnar från både län och land rullar in.
– Alla är välkomna och vi tror på en bra sommar, säger Torsten Vallenius.

Service och natur
På Norbergs camping finns det servicebyggnad med toalett och dusch samt kök med mikrovågsugn, spisar samt tvättstuga. Strax intill campingen finns också bad och fiskevatten i Noren och på området finns lekplats och boulebana. Under sommarsäsongen arrangeras dans, underhållning och sammankomster i lokalen Kultrycket.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS