ANNONS

Så här vackert blommande vill de ansvariga att Disponentparken ska bli, något som både uppskattas av insekter och av besökare.
Foto: Privat

Byter blommor mot fika

GRÄNGESBERG. Nästa lördag kan man byta blommor mot fika vid Disponentparken i Grängesberg. – Vi vill göra allmänheten delaktig i arbetet med parken och den biologiska mångfald, säger Hanna Helin, en av de ansvariga.

Lördagen den 22 maj är det den biologiska mångfaldens dag, något som för första gången ska uppmärksammas vid Disponentparken i Grängesberg. En av de ansvariga är Hanna Helin som är biträdande verksamhetsledare och permakulturdesigner.
– Jag jobbar med hållbara, ätbara miljöer, förklarar hon.
Vid Disponentparken planeras en restaurering av området Sinnenas trädgård bakom disponentvillan.
– Det har varit ett fint område med rosenträdgård och örtagård och det finns ett stort intresse av att det ska restaureras, berättar Hanna.
Med hjälp av den ideella föreningen Disponentparkens vänner kommer arbetet att påbörjas just den 22 maj. Men parken vill också ha hjälp av allmänheten varför man uppmanar besökarna att ta med sig en perenn mormorsväxt som ska få nytt liv i parken.
– Det kan vara löjtnantshjärta, stjärnflocka, liljor och pioner. Vi vill ha en så lång blomningstid som möjligt för att insekterna ska kunna ha en lång tid att äta på.
Varför är det så viktigt?
– Det blir färre och färre pollinerare och vi är beroende av dem för får framtida matförsörjning, säger Hanna Helin.
I utbyte mot blommor får besökarna en fikabiljett. Dessutom ordnas en rad andra aktiviteter för stora och små som tipspromenad, käpphästhoppning och möjlighet att bygga insektshotell.
Disponentparken i Grängesberg har också sökt pengar till ett så kallat Lona-projekt (lokal naturvårdssatsning) från Naturvårdsverket som också syftar till att öka den biologiska mångfalden.
– Vi vill också skylta upp parken, renovera rosenpergolan och göra sittplatser och annat.
Hanna Helin betonar att Disponentparken drivs som ett socialt företag.
– Så alla pengar vi får in går tillbaka till verksamheten, säger hon.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS