ANNONS

Här, på Prästgärdet mellan Säters stadskärna och sjön Ljustern, ska det nya särskilda boendet bygga. Strax före påsk lämnade kommunen in en ansökan om bygglov.
Foto: Pär Sönnert

Bygglov inlämnat för särskilda boendet Prästgärdet

SÄTER Säters kommun har lämnat in ansökan om bygglov för det särskilda boendet som ska byggas på Prästgärdet. – Vi ser fram emot första spadtaget, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).

Det har snart gått ett år sedan kommunfullmäktige i Säter, i juni 2019, fattade beslutet om att ge kommunstyrelsen uppdraget att påbörja upphandling samt projektering för ett nytt särskilt boende som ska byggas på Prästgärdet i närheten av Säters stadskärna.
Strax före påsk lämnade kommunen in ansökan om bygglov för boendet.

– Vi ser fram emot första spadtaget. Vi ser även fram emot att se detta förverkligas och samtidigt se hur hela området kommer att förvandlas med både boende för äldre och ett fint parkområde som planeras på Prästgärdet, säger Mats Nilsson (S), kommunalråd samt ordförande för styrgruppen för det nya särskilda boendet, i ett pressmeddelande.

I början av året avslutades en omröstning om vad det blivande boendet i Säter ska heta. Det vinnande förslaget blev Prästgärdet, före alternativen Sätergården och Prästkällan. Det nya boendet kommer att ha plats för 70 lägenheter.

– Under vintern och fram till nu har projekteringen varit inriktad på att producera handlingar för ansökan om bygglov, beskriva alla tekniska system som behövs i byggnaden samt utreda och besluta om andra tekniska frågor, till exempel stomme. Enligt plan har vi nu lämnat in ansökan om bygglov, säger Roland Appelgren, som har fått i uppdrag av kommunen att vara projektledare, i pressmeddelandet.

Från början var tanken att boendet skulle ha en källare men kompletterande undersökningar av marken har visat att grundläggningsförhållanden och grundvattennivån på platsen inte är lämpliga för det.

– Därför blir det nu en byggnad i två våningar utan källare, men i stället en mindre tillbyggnad upp mot Falkgränd, säger Roland Appelgren.

Det har även lämnats in en bygglovsansökan för nybyggnad av parkering i korsningen Gränsgatan-Åsenvägen. Parkeringen ska användas under byggnationen med byggbodar samt förråd och när byggnationen är färdig kommer parkeringen bland annat att kunna användas av äldreboendets personal.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 18, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS